Βασιλικός (Ocinum bacilicum) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 07 Μάιος 2009 10:20
           Θα έλεγε κανείς, ότι αυτό το τόσο γνωστό, αγαπημένο και πολυτραγουδισμένο φυτό κατάγεται από τον τόπο που του έδωσε και το όνομα που του αξίζει, «βασιλικό»!  Και όμως, η πατρίδα του είναι η Ινδία όπου και το θεωρούν ιερό! Λένε μάλιστα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος το έφερε στην Ελλάδα και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και τον κόσμο και χρησιμοποιείται πλέον από τότε ευρέως ως αρωματικό φυτό. Στη Γαλλία το ονομάζουν χόρτο της αγίας Άννας που είναι και η προστάτιδα των κηπουρών.  

           Ο βασιλικός έχει αιθέριο έλαιο – οσμή – και ανήκει στην κατηγορία εκείνη των αιθερίων ελαίων που μας βελτιώνουν την διάθεση. Γι’ αυτό και νιώθουμε τόσο ευχάριστα όταν το μυρίζουμε. Οι περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες οφείλονται σε αυτό το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα του φυτού και οι ανθισμένες κορφές του.  Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, βοηθάει την νευρική ημικρανία, τις ζαλάδες και τους πονοκεφάλους. Τονώνει τον οργανισμό και ενισχύει την μνήμη. Έχει αντισηπτική και αποχρεμπτική δράση και σε σκόνη από την μύτη δρα κατά του κρυολογήματος. Στο πεπτικό σύστημα η δράση του είναι σημαντική, διότι βοηθάει τη χώνεψη, την δυσπεψία και την ανορεξία. Δρα αντιμικροβιακά και ανθελμινθικά (σκώληκες) και ηρεμεί τα φουσκώματα σε σημαντικό βαθμό. Εξωτερικά, διώχνει τα ενοχλητικά έντομα και θεραπεύει τα τραύματα με τις αντισηπτικές  και επουλωτικές του ιδιότητες. Τέλος φρέσκα φύλλα βασιλικού με ελαιόλαδο (σαλάτα), είναι ό,τι πρέπει για τη δυσκοιλιότητα!          

Ας έχουμε λοιπόν μια γλάστρα με βασιλικό στη βεράντα μας, να μας βελτιώνει την διάθεση, και ας φτιάχνουμε αφέψημα (ένα κουταλάκι του γλυκού ανά ποτήρι), σε αντίστοιχη ανάγκη, κορφολογώντας το με προσοχή και σεβασμό για τα πολύτιμα δώρα του.    

Η φαρμακοποιός σας  

Ρέα Παπαδοπούλου