Πρόγραμμα αειφορικής διαχείρισης των ελληνικών νησιών PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 28 Μάιος 2009 17:12

Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ είναι ένα πρόγραμμα, που, σε αντίθεση με τη λογική της τσιμεντοποίησης και της άνευ όρων τουριστικής ανάπτυξης, επιδιώκει να προωθήσει στα νησιά της Ελλάδας την ιδέα της αειφορίας και του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, τα νησιά της χώρας καλούνται στα πλαίσια αυτού του προγράμματος να υλοποιήσουν δράσεις που να προστατεύουν το περιβάλλον και να ενισχύουν την πολιτιστική δημιουργία.

Το δίκτυο υποστηρίζεται επιστημονικά από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ), ενώ οι δράσεις αξιολογούνται από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Τα νησιά που καταφέρνουν να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λαμβάνουν το «Σήμα Αειφορίας».

 

Η Κέα είναι το πρώτο νησί που αξιολογήθηκε και έλαβε το σήμα, καθώς ο Δήμος οργάνωσε σύστημα ανακύκλωσης για ηλεκτρικές συσκευές, χαρτί και γυαλί, έκλεισε μια από τις δύο ανεξέλεγκτες χωματερές και χαρτογράφησε μονοπάτια μήκους 35 χιλιομέτρων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τα νησιά Άνδρος, Ίος, Λήμνος, Μύκονος, Μήλος και Σαμοθράκη.

 

Εκτός από την προσέλκυση πιο ευαισθητοποιημένων τουριστών, η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων ανεβάζει και την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

 

Ελένη Φράγκου