Πράσινες ταράτσες στις πόλεις PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Παρασκευή, 03 Ιούλιος 2009 08:36

Ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι και η είδηση, που δεν αποτελεί πια είδηση, ανακοινώνεται από τα ΜΜΕ. Παράλληλα δρομολογείται η απόσυρση των παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικών και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα, πιο αποδοτικά και πιο φιλικά στο περιβάλλον. Θετικό ακούγεται το μέτρο, μόνο που ο κλιματισμός έρχεται απλά να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ασθένειας που ονομάζεται "υπερβολική ζέστη" και όχι να θεραπεύσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Αντίθετα, οι φυτεμένες ταράτσες σε πολλά κτήρια-αλλιώς "πράσινα δώματα"- θα συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση της θερμοκρασίας στο κέντρο των μεγάλων κυρίως πόλεων, με δεδομένη και την μεγάλη έλλειψη σε πάρκα και ελεύθερους χώρους.


Τα πράσινα δώματα συμβάλλουν όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω πιο περιορισμένης χρήσης του κλιματιστικού, αλλά συγκρατούν και σημαντικές ποσότητες νερού, προστατεύοντας εν μέρει τις πόλεις από τις πλημμύρες.
Επίσης συγκρατούν σκόνη, απορροφούν θορύβους και βέβαια δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον για όποιον έχει τη δυνατότητα να τα απολαύσει.

Για έναν επιτυχημένο ταρατσόκηπο, με μόνωση που θα αντέχει στον χρόνο και δεξαμενές συλλογής ομβρίων υδάτων για τη συντήρησή του, χρειάζεται η επιστράτευση ειδικών επιστημόνων και κατασκευαστών. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σε σχέση με τη δημιουργία πράσινου δώματος μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.solon.org.gr/.

Αν πάλι μένετε σε πολυκατοικία στο κέντρο κάποιας πόλης και δεν μπορείτε για οικονομικούς λόγους να εγκαταστήσετε ταρατσόκηπο με γρασίδι, πέργκολες, dεξαμενές κτλ., υπάρχει εναλλακτική: μαζευτείτε όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας, προσφέρετε ό, τι μπορείτε ο καθένας από γλάστρες και ανθεκτικά στη ζέστη και την ξηρασία φυτά, και γεμίστε την ταράτσα, δουλεύοντας όλοι από κοινού, με δεντράκια και λουλούδια. Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού μπορούν να γίνουν ωραία πάρτυ - ρεφενέ στον... "ταρατσόκηπο"  της πολυκατοικίας σας!

Ελένη Φράγκου