Η εφαρμογή των εναλλακτικών θεραπειών στα ζώα PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2009 10:55

Ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων στην εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών για τα ζώα τους όταν αυτά ασθενούν. Τούτο οφείλεται κυρίως στην εμπειρία που αποκόμισαν μέσα από δικές τους θεραπείες ή καταλήγουν σε αυτές τις μεθόδους όταν η κλασσική κτηνιατρική δεν μπορεί να βοηθήσει πλέον το κατοικίδιό τους. Ήδη στις ΗΠΑ είναι μεγάλη η τάση να προτιμώνται οι ολιστικές θεραπείες από ό, τι τα χημικά φάρμακα.

Ο Μπίλμπο είναι ένα μεσήλικο μπουλντόγκ που λόγω διαφόρων παθήσεων είχαν αδυνατίσει τα πίσω πόδια του με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το στηρίξουν. Ο ιδιοκτήτης του στράφηκε στην βελονοθεραπεία και τρία  χρόνια μετά το ζώο είναι σε καλύτερη φόρμα από ποτέ. Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει έναν σκύλο που υποφέρει από αρθρίτιδα, ενώ μια γάτα που έχει άσθμα μπορεί να νιώσει πολύ καλύτερα με ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία δεν είναι αρνητική στην  συζήτηση για τα πιθανά οφέλη που έχουν στα ζώα οι εναλλακτικές θεραπείες. Ό, τι μπορούν να κάνουν οι ολιστικές θεραπείες για τον άνθρωπο μπορούν να το κάνουν και για τα ζώα, υποστηρίζουν οι θεραπευτές.Ο βελονισμός και  η ομοιοπαθητική είναι οι πιο διαδεδομένες εναλλακτικές θεραπείες για τα ζώα. Ενίοτε χρησιμοποιούνται και η αρωματοθεραπεία και το σιάτσου.

Εκείνο που αξίζει να επισημανθεί ιδιαίτερα, γιατί έχει γενικότερη σημασία για την διαπίστωση της αξίας των εναλλακτικών θεραπειών, είναι ότι κατά την εφαρμογή τους στα ζώα δεν μπορούν οι θεραπείες αυτές να λειτουργήσουν ως placebo, δηλαδή ως εικονικό φάρμακο, αφού το κατοικίδιο δεν μπορεί να καταλάβει σε τι θεραπεία υπόκειται, αλλά ούτε να επιβάλει στην σκέψη του ότι εφόσον υποβάλλεται σε θεραπεία θα ιαθεί.

Ν. Γιαννοπούλου