Πλαστικά μπουκάλια νερού και περιβάλλον PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009 16:16
To καλοκαίρι φεύγει κι αφήνει πίσω του πολλά πλαστικά μπουκάλια από νερό στις άκρες των επαρχιακών δρόμων, στις θάλασσες, στις παραλίες, στα βουνά της χώρας μας…  Οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό από αυτό της βρύσης, καθώς το τελευταίο έχει πολλές φορές περίεργη γεύση ή μυρωδιά. Επίσης, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται  συνήθως τα δίκτυα ύδρευσης της πόλης τους.

Το πρόβλημα με τα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι μόνο η ρύπανση που προκαλούν, αλλά και τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την κατασκευή τους.

Η εγκατάσταση φίλτρων στα νοικοκυριά και η μεταφορά του νερού σε μεταλλικά θερμός – που το διατηρούν για πολλές ώρες δροσερό το καλοκαίρι !- θα μείωνε πολύ τη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών. Η λύση αυτή όμως φαίνεται πως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής Όσο για τα γυάλινα μπουκάλια, αυτά χρησιμοποιούνται από λίγες εταιρίες εμφιάλωσης στην Ελλάδα και μόνο σε συσκευασίες του ενός λίτρου.

 

Στη Γερμανία τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό υλικό και επιστρέφονται όπως και τα γυάλινα της μπύρας. Στη δε κωμόπολη Bundapoon της Αυστραλίας απαγορεύτηκε η χρήση του εμφιαλωμένου νερού, λόγω της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά μπουκάλια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας θα απαγορεύσει μάλιστα σταδιακά το εμφιαλωμένο νερό σε όλα τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ελένη Φράγκου