Ευρωπαϊκό Βραβείο για πρόγραμμα προστασίας της φύσης στις Πρέσπες PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2009 13:02

Το πρόγραμμα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που αφορούσε στην προστασία πουλιών στη Μικρή Πρέσπα βραβεύτηκε μαζί με άλλα τέσσερα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αφορμή την προστασία των υδρόβιων πουλιών, πραγματοποιήθηκε μεγάλο τεχνικό έργο που τόνωσε και την οικονομία της περιοχής: ένα θυροφράγμα στο σημείο ένωσης Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας επιτρέπει τη διαχείριση του νερού από τον άνθρωπο ανάλογα με τις οικολογικές αλλά και τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Μέχρι το τέλος του προγράμματος τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις των υγρών λιβαδιών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ψαριών και να τονωθεί η αλιεία. Ο πληθυσμός των πουλιών αυξήθηκε, ενώ σπάνια υδρόβια πουλιά αποτελούν πόλο έλξης τουριστών. Τέλος, στα πλαίσια του προγράμματος συντάχτηκε οδηγός διαχείρισης, ο οποίος περιγράφει όλες τις δράσεις και τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση του υγρότοπου στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να τηρηθεί ό, τι επιβάλλεται ώστε να μην διαταραχτεί η οικολογική ισορροπία στις Πρέσπες. Αυτό εναπόκειται στις τρεις χώρες και τους κατοίκους που μοιράζονται την περιοχή.

 

Ελένη Φράγκου