Ιξός, (Γκυ, Viscum album) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 28 Ιανουάριος 2010 11:08
       

     Με παραξένεψε και συγχρόνως με μάγεψε αυτό το μικρό φυτό όταν το είδα για πρώτη φορά φυτρωμένο πάνω σε ένα μεγάλο έλατο! Μια φορά να το δεις θα το αναγνωρίζεις, με τα αντικριστά στενόμακρα σαρκώδη φύλλα και τους λευκοδιάφανους καρπούς που μοιάζουν με άσπρες φουσκίτσες γεμάτες με μια κολλώδη ουσία. 

 

Είναι παράσιτο δένδρων! Φυτρώνει και μεγαλώνει πάνω στα δένδρα  απομυζώντας τους χυμούς του κορμού ή των κλαδιών πάνω στους οποίους και αναπτύσσεται. Παρόλα αυτά είναι  σημαντικό φυτό. Σύμβολο υγείας και ανανέωσης μάς συντροφεύει στον ερχομό του νέου χρόνου για να αφήσουμε το παλιό και να υποδεχτούμε το καινούργιο!  

 

Τα παλιά χρόνια ήταν πολύτιμο για τους γιατρούς και ιερό για τους Δρυίδες. Ο Ιπποκράτης, ο Πλίνιος, ο Θεόφραστος και ο Παράκελσος το θεωρούσαν σημαντικό για την θεραπεία της επιληψίας και την καταπολέμηση των όγκων, οι δε Δρυίδες χρησιμοποιούσαν το γκυ που φύτρωνε σε βελανιδιές (πολύ σπάνιο) για να φτιάξουν τα σπουδαία φάρμακά τους και τα μαγικά τους φίλτρα!

Η Αγία Χίλντεγκαρντ η μεγάλη θεραπεύτρια του Μεσαίωνα  σύστηνε τον ιξό σε όσους υπέφεραν από αρθρίτιδα.

 

Το γκυ είναι από τα φυτά που κατεβάζουν την αρτηριακή πίεση, μειώνει τις σκληρύνσεις των αγγείων, τους ιλίγγους και τους πονοκεφάλους. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αντισπασμωδικό και κυτταροστατικό. Όμως το φυτό είναι τοξικό, και κυρίως οι καρποί του, γι’ αυτό και θέλει πολλή προσοχή. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν σε φυτοκάψουλες μαζί με άλλα φυτά για τη υπέρταση, σαν διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και στη Γερμανία για την καταπολέμηση των όγκων!

Το φυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για ρευματισμούς, για νευρίτιδα η ισχιαλγία σε κομπρέσες (εξωτερική χρήση μόνο). Την εσωτερική χρήση ας την αφήσουμε στους ειδικούς! 

Η φαρμακοποιός σας  

Ρέα Παπαδοπούλου