"Διαβάζοντας" το ανθρώπινο σώμα PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Παρασκευή, 07 Ιούλιος 2006 19:14
του Γιώργου Τσαντάκη


Η Παράδοση ανά τους αιώνες υποστηρίζει ότι η μελέτη του ανθρώπου είναι μέγιστη επιστήμη η μελέτη της οποίας αποκαλύπτει τα μυστικά της ζωής. Το φυσικό ανθρώπινο σώμα αποτυπώνει όχι μόνο τα χαρακτηριστικά που ο άνθρωπος συγκεντρώνει στην πορεία του μέσα στους αιώνες, αλλά και τα συμβάντα και γεγονότα της εμφάνισής του στην ζωή. Στο σώμα αποτυπώνονται και παίρνουν υπόσταση καταστάσεις που συντελούνται στο αόρατο μέρος του ανθρώπου, δηλαδή στην ψυχή και την διάνοια του.

Σύμφωνα με τον Πέταρ Ντένωφ "Το κεφάλι του ανθρώπου είναι ο καρπός της δημιουργικότητας, καρπός των πολιτισμών, μέσα από τους οποίους πέρασε. Το σώμα του είναι καρπός της εξέλιξης των ζώων. Η ύλη είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικότητας των φυτών. Τελικά, όταν ήρθε στη φάση του ανθρώπου, αυτός δημιούργησε το πρόσωπό του". Ετσι το κεφάλι και ιδιαίτερα το πρόσωπο αποτελεί έκφραση του κατεξοχήν ανθρώπινου στοιχείου. Συνεχίζει στο ίδιο θέμα: "Το ανθρώπινο κεφάλι είναι ένα βιβλίο, πάνω στο οποίο η φύση έχει γράψει με όμορφο και ευανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα. Κάθε αλλαγή στο πρόσωπο είναι έκφραση της ζωής. Το πρόσωπο είναι έκφραση της ψυχής του ανθρώπου".

Η καταγραφή των χρόνων και των χώρων επί του ανθρώπινου προσώπου έχει γίνει και έχουν εμφανισθεί τα χαρακτηριστικά του. Αυτό που απομένει είναι η αναγνώριση και η ανάγνωση των χαρακτηριστικών αυτών.

Οι αντιλήψεις περί της αποτύπωσης ψυχοδιανοητικών χαρακτηριστικών στο πρόσωπο υπήρχαν διάχυτες από αρκετούς αιώνες πριν και οι άνθρωποι ανέκαθεν προσπαθούσαν να συγκροτήσουν ένα σύστημα το οποίο να τους διευκολύνει στην αναγνώριση και κατανόηση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Κάποτε την έλεγαν προσωπομαντεία, στην συνέχεια την είπαν φυσιογνωμική και τώρα με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ισχυρών προγραμμάτων τους επιχειρείται η ανάλυση και κατανόηση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών αλλά και των ιδιόμορφων κινήσεων του προσώπου. Αρχικά, λοιπόν, μέσω της μαντείας γενικότερα και της προσωπομαντείας ειδικότερα ο άνθρωπος προσπαθεί να αναμετρηθεί με τον χρόνο και την επίδρασή του στον άνθρωπο, προσπαθεί να ξεσκεπάσει τα μυστικά που ο χρόνος φαίνεται να κατέχει για τον άνθρωπο, την ζωή του, το περιβάλλον του. Απέναντι σε αυτήν ο επιστήμονας αντιτάσσει την αδιαφορία, εφόσον δεν είναι επιστήμη, και ο φιλόσοφος την αμφισβητεί. Ο άνθρωπος ωστόσο επιμένει σε αυτήν γιατί, πέρα από επιστήμη και φιλοσοφία, η σχέση του με τον χρόνο του, παρελθόν, παρόν και μέλλον, είναι πολύ πιο ουσιαστική από οποιαδήποτε εξωτερική γνώση.

Η φυσιογνωμική συναντάται σε σχεδόν όλους τους πολιτισμούς εκφράζοντας την ίδια ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει με τις βαθύτερες και ανεξερεύνητες διαστάσεις της ύπαρξης και της ζωής του. Στην σύγχρονη εποχή, συνεχίζοντας την παραδοσιακή ανάγκη του ανθρώπου να σπάσει τους κώδικες του εαυτού και να παραβιάσει τα μυστικά του χρόνου, την θέση της μαντείας και της φυσιογνωμικής αναλαμβάνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που εκπαιδεύονται από τον άνθρωπο να διαβάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να βγάζουν συμπεράσματα για τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να τα χρησιμοποιούν δημιουργώντας μια άμεση σχέση μεταξύ ανθρώπου - υπολογιστή και το αντίστροφο. Ετσι γίνεται εύκολο σε κάποιον που χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή με το ειδικό πρόγραμμα να καταλαβαίνει τα συναισθήματα και τον εσωτερικό κόσμο των άλλων, υποκαθιστώντας κατά τον τρόπο αυτό την άμεση εσωτερική και μύχια σχέση που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να έχουμε χωρίς την ανάγκη παρεμβολής των ηλεκτρονικών υπολογιστών.