Φλαμουριά, Φιλύρα PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2007 03:28

(Tilia platyphyllos, Tilia tomentosa, Tilia cordata)


Δένδρα ψηλά, 20 - 40 μέτρα, με φύλλα σε σχήμα καρδιάς και άνθη σε μπουκετάκια κίτρινου χρώματος που απελευθερώνουν ένα διακριτικό υπέροχο άρωμα.

Θυμάμαι ένα πολύ ωραίο τραγούδι που μιλούσε για μια Φλαμουριά που ήταν κοντά στη βρύση τη βουνίσια, αν καθόσουν στον ίσκιο της, θα άκουγες στο βούισμα των κλαδιών της τη φράση: Θα βρεις γαλήνη εδώ... Θα βρεις γαλήνη εδώ...

'Ολα τα είδη της Tilia, έχουν παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες, που βρίσκονται στα φύλλα, στα άνθη αλλά και στον φλοιό. Ιδιότητες ηρεμιστικές, κατευναστικές, αντισπασμωδικές.

Το τίλιο ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνει το άγχος και την ανησυχία, διευκολύνει την χαλάρωση και τον ύπνο Είναι πολύ σημαντικό βότανο για την εποχή μας!!! Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση, την φλεβίτιδα και τα καρδιακά νοσήματα. Ανακουφίζει το άσθμα, τις ημικρανίες και τον βήχα. Δρα κατά της ουρικής αρθρίτιδας, των ρευματισμών και της ισχιαλγίας (φλοιός). Ηρεμεί, γαληνεύει, προλαμβάνει.

Συμβουλές:

* Να πίνετε συχνά τίλιο, καλό κάνει, μόνο καλό!

* Ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας άνθη τίλιου σε ένα λίτρο (4 ποτήρια) βραστό νερό. Σε 10 λεπτά το σουρώνουμε. Πίνουμε καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, κυρίως το βράδυ πριν τον ύπνο.

* Βράζουμε δύο ποτήρια νερό και ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας άνθη και φύλλα τίλιου. Το βράζουμε για δέκα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Εμποτίζουμε ένα λεπτό πανί και το απλώνουμε στο πρόσωπό μας. Ηρεμεί και εμάς και τις ρυτίδες!

Η φαρμακοποιός σας