Γιατί τόσα σκουπίδια; PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Δευτέρα, 24 Δεκέμβριος 2007 19:31
Ημερομηνία καταχώρησης: 24.8.2006

Ελλάδα, καλοκαίρι 2006: πυρκαγιά στη χωματερή των Ταγαράδων, στη Θεσσαλονίκη, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες πεταμένα σε παραλίες, χαράδρες, ρέματα..., κάδοι απορριμάτων που ξεχειλίζουν στα χωριά και τις περιοχές παραθερισμού... Τα σκουπίδια έφτασαν να γίνουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας, αν και λίγοι φαίνεται να το αντιλαμβάνονται.

Η χώρα μας παρουσιάζει τεράστια άνοδο στην παραγωγή σκουπιδιών. Το 1995, η κατά κεφαλήν παραγωγή ήταν 306 κιλά τον χρόνο, ενώ το 2003 έφτασε τα 428 κιλά. Αύξηση σχεδόν 40%.

Οσες επενδύσεις κι αν γίνουν, όσες πολιτικές αποφάσεις κι αν ληφθούν, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, εάν δεν μειωθεί δραστικά ο όγκος τους, πράγμα που σχετίζεται με την καθημερινή κατανάλωση. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο καθένας μας καλείται να αποφασίσει να απολαύσει την ευημερία του με έναν πιο υπεύθυνο τρόπο, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες και "θυσιάζοντας" κάτι απ' τη βολή του.

Μερικές προτάσεις:

* Συμπιέζουμε τα αντικείμενα -κουτάκια, πλαστικά μπουκάλια, υλικά συσκευασίας κ.ά.- πριν τα πετάξουμε στον κάλαθο αχρήστων του σπιτιού μας. Ο όγκος των σκουπιδιών θα μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ό,τι ίσως φανταζόμαστε.

* Αγοράζουμε αναψυκτικά και μπύρες σε γυάλινες επιστρεφόμενες συσκευασίες. Ετσι εξοικονομούμε και χρήματα επιστρέφοντας τις άδειες φιάλες, ενώ το ποτό έχει καλύτερη γεύση (μια δοκιμή θα σας πείσει).

* Για τα καθημερινά ψώνια παίρνουμε πάνινη τσάντα ή ευρύχωρη τσάντα οι γυναίκες ή ξαναχρησιμοποιούμε τις πλαστικές σακούλες που ήδη έχουμε. Αποτρέπουμε επίσης τον φαρμακοποιό να μας βάζει τα φάρμακα στις γνωστές μικρές σακουλίτσες που δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

* Και τέλος... ανακυκλώνουμε ό,τι και όπου γίνεται: σε κάδους του Δήμου ή σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ.