Μεγαπόλεις, περιβάλλον και... προτάσεις προς 'Ελληνες υποψήφιους δημάρχους PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Δευτέρα, 24 Δεκέμβριος 2007 19:32
Ημερομηνία καταχώρησης: 1.9.2006

Στις αρχές του 20ου αιώνα ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στις πόλεις, ενώ τον επόμενο χρόνο ο ΟΗΕ προβλέπει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της γης μας περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις απ' ό,τι στην ύπαιθρο. Το δε βάρος της αύξησης του πληθυσμού των πόλεων αναμένεται να επωμιστούν οι ήδη επιβαρυμένες μεγαπόλεις, οι πόλεις δηλαδή με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι τουλάχιστον είκοσι σε όλο τον πλανήτη.

Η τεράστια ανάπτυξη των μεγαπόλεων, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, δημιούργησε όχι μόνο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και δυσεπίλυτα περιβαλλοντικά. Αν και καταλαμβάνουν συνολικά μόλις το 2% της επιφάνειας της γης, καταναλώνουν τα τρία τέταρτα των πόρων που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στον πλανήτη, ενώ επιβαρύνουν τη γη μας με τόνους τοξικών ουσιών, απορριμμάτων, αερίων του θερμοκηπίου... 'Ενα παράδειγμα: για να παραχθούν οι πόροι που καταναλώνει το Λονδίνο χρειάζεται μια έκταση 125 φορές μεγαλύτερη από την έκτασή του! Η δε κατανάλωση καυσίμων για τη μεταφορά ή εισαγωγή ειδών διατροφής στις μεγαπόλεις, θεωρείται πια από κάποιους ερευνητές και πολίτες σκανδαλωδώς υψηλή!

Οι προσεγγίσεις των επιστημόνων για βιώσιμες πόλεις βασίζονται κυρίως στις εξής παραμέτρους: ανακυκλώστε, μειώστε τη χρήση του αυτοκινήτου, πρασινίστε τους χώρους, εξοικονομείστε νερό και ενέργεια. Η δε τάση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται διεθνώς είναι η αγροτική αστική καλλιέργεια. Κάποιοι κάτοικοι των μεγαπόλεων, κυρίως στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, αφιερώνουν λίγο χρόνο την εβδομάδα για να καλλιεργήσουν τα είδη διατροφής που θα θρέψουν την οικογένειά τους.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον κόσμο, έχουμε και στην Ελλάδα κυκλοφοριακά προβλήματα σε μικρές και μεγάλες πόλεις, πυκνή δόμηση και λίγο πράσινο. Τί είμαστε άραγε διατεθειμένοι να κάνουμε γι' αυτά, εν όψει μάλιστα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών; Θα δοθεί βάρος στα έργα βιτρίνας και στο καλόπιασμα ημών των ψηφοφόρων ή θα διαβάσουμε καινοτόμες ιδέες για έργα πνοής που μπορεί να απαιτούν ενεργοποίηση και πρωτοβουλία των πολιτών στα προγράμματα των συνδυασμών; Κι αν ναι, θα τις δούμε να εφαρμόζονται;

Δυο ιδέες για αναβάθμιση της ζωής στις πόλεις μας, που εφαρμόζονται ήδη και σε άλλες χώρες είναι:

* Ανάπτυξη -μικρού έστω- δικτύου ποδηλατοδρόμων σε πεδινές κωμοπόλεις και πόλεις, όπως π.χ. Σουφλί, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη.

* Επιδότηση για εκτεταμένη εγκατάσταση δεξαμενών συλλογής του βρόχινου νερού στις πολλές...τσιμεντένιες ταράτσες των πόλεων. Το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται για πότισμα κήπων, φυτών στα μπαλκόνια, πλύσιμο μπαλκονιών, αλλά και για δημιουργία "roof garden" στην ίδια την ταράτσα.

Και βέβαια, για να είναι επιτυχής κάθε προσπάθεια για εφαρμογή μια νέας ιδέας, πρέπει να συνοδεύεται με υπεύθυνη και ακριβή ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους των υποψηφίων δημάρχων, χωρίς συνθηματολογίες και μεγάλα λόγια.

Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από το ΒΗΜΑSCIENCE, 6/8/2006