"Θερμική νησίδα" στις μεγαλουπόλεις ή... ΦΥΤΕΨΤΕ, γιατί... παραζεσταινόμαστε!!! PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Σάββατο, 25 Νοέμβριος 2006 19:35
Ημερομηνία καταχώρησης: 25.11.2006

Τα αποτελέσματα πολύχρονων μετρήσεων ομάδας καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες. Οι μετρήσεις έγιναν σε νοικοκυριά ολόκληρου του λεκανοπεδίου και αφορούν στη θερμοκρασία και στη χρήση των κλιματιστικών.

"Θερμική νησίδα" ονομάζεται το φαινόμενο εκείνο που προκαλείται από συνδυασμό παραγόντων όπως η κακή δόμηση, η απουσία πρασίνου και οι στενοί δρόμοι. Ο συνδυασμός αυτός ανεβάζει δραματικά τη θερμοκρασία. Σύμφωνα με την έρευνα, η θερμοκρασία στην οδό Ιπποκράτους μια κανονική καλοκαιρινή μέρα είναι 10 ολόκληρους βαθμούς υψηλότερη από αυτήν που επικρατεί στην Κηφισιά!!

'Ετσι, οι άνθρωποι που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και κατά κανόνα έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, υποχρεώνονται να πληρώνουν για κλιματισμό περισσότερα ανά κιλοβατώρα απ' ό,τι αυτοί που ζουν σε περιοχές με πράσινο, αφού τα κλιματιστικά τους καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να έχουν την ίδια απόδοση.

Η θερμική νησίδα συμβάλλει επίσης σε ποσοστό 30% στη δημιουργία του νέφους.

Ως πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνονται από τους επιστήμονες οι ανοιχτόχρωμες στέγες, η χρήση επιλεγμένων υλικών στα πεζοδρόμια και κυρίως οι πράσινες ταράτσες -ιδέα που χρόνια ακούμε, αλλά δεν την βλέπουμε να προγραμματίζεται. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα, μέσω πληροφόρησης του κοινού και επιδοτήσεων, στη μαζική δημιουργία "roof -garden", με κατάλληλα φυτά.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι ειδικά για το νέφος, είναι πιο αποτελεσματικές πολλές μικρότερες πράσινες "οάσεις" απ' ό,τι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου πάρκου σε κάποια περιοχή.

(Σ.Σ. Παρ' όλα αυτά δεν θα μας κακοφαινόταν η δημιουργία πολλών πάρκων στις πόλεις).