Διαμάντια και... μπλουζ στην Αφρική PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Σάββατο, 25 Νοέμβριος 2006 20:11
Ημερομηνία καταχώρησης: 25.11.2006

Ο Ρόι Σεζάνα είναι αρχηγός 5.000 Βουσμάνων στην Μποτσουάνα της Αφρικής, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του λαού του. Συγκεκριμένα, οι Βουσμάνοι προσέφυγαν εναντίον της Κυβέρνησης της Μποτσουάνα, επειδή αυτή αποφάσισε την υποχρεωτική μετεγκατάστασή τους το 1986. Αυτό συνέβη, γιατί στην περιοχή που διέμεναν και ζούσαν με παραδοσιακό τρόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, βρέθηκαν διαμάντια. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν σε μια εταιρεία και από το 1997 οι Βουσμάνοι ζουν σε καταυλισμούς.

Οι Βουσμάνοι δεν μπορούν όμως να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής που τους επιβλήθηκε στους κυβερνητικούς καταυλισμούς, ζουν από την κυβερνητική ελεημοσύνη, αισθάνονται αποκομμένοι από τις ρίζες τους, θλιμμένοι που τους απαγορεύουν να θάψουν τους νεκρούς τους στον τόπο που γεννήθηκαν. Πολλοί έχουν καταφύγει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Αυτόν το μήνα ολοκληρώνεται η εκδίκαση της προσφυγής, ενώ η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Ο Σεζάνα λέει: "...Η επιστροφή στη γη μας, θα είναι μια πορεία προς το φως".