Κύριοι δήμαρχοι, ακούστε τους επιστήμονες! PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Τετάρτη, 03 Ιανουάριος 2007 20:17
(Με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές)

Στις σύγχρονες δημοκρατίες οι πολιτικοί συμβουλεύονται πολλές φορές τους επιστήμονες για διάφορα θέματα, αλλά σπανιότερα υιοθετούν μια ανάλογη πολιτική. Κι αυτό γιατί η άγνοια των μαζών που θα ψηφίσουν, αλλά και η αδυναμία των πολιτικών να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους σε πιο συνειδητές επιλογές, καθιστούν συχνά το «πολιτικό κόστος» ρυθμιστή των εξελίξεων. Αν συνυπολογιστεί δε και η εξάρτηση από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ο σεβασμός προς το κοινό καλό φαντάζει πολύ δύσκολη υπόθεση.

Το περιοδικό ΟΙΚΟ της Καθημερινής, (Σεπτ.2006, τεύχος 48), πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έδωσε τον λόγο σε πέντε ειδικούς επιστήμονες, που προτείνουν μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα. Μέτρα, που κατά τη γνώμη μας, αφορούν και πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Συνοψίζουμε εδώ τα κυριότερα σημεία των προτάσεων, με την ελπίδα ότι θα ληφθούν σοβαρά υπʼ όψη από τους δημάρχους που αναλαμβάνουν αυτές τις μέρες τα καθήκοντά τους, έστω κι αν -φαινομενικά- θίγουν κάποιους ή/και κοστίζουν.

1. Να μειωθούν οι απαράδεκτα υψηλοί συντελεστές δόμησης και να αναθεωρηθεί ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός. Να κλείσουν και τα... παραθυράκια του.
2. Τα εσωτερικά των οικοδομικών τετραγώνων να φυτευτούν (Σ.Σ. όχι να πλακοστρωθούν!!!) και να πάψουν να είναι σκουπιδότοποι.
(Γιώργος Σαρηγιάννης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ)

3. Να γίνει συνταγματική ρύθμιση για απόλυτη απαγόρευση δόμησης κάθε αδόμητου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του μητροπολιτικού συγκροτήματος και αποκατάσταση - επαναχρησιμοποίηση των παλιών κτιρίων.
4. Να γίνει απαλλοτρίωση μικρών οικοπέδων στις γειτονιές για δημιουργία πάρκων (Σ.Σ. πάρκων όμως!!!).
(Γιάννης Πολύζος, Καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ)

5. Να απαγορευτούν τα ΙΧ στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και οι μετακινήσεις να γίνονται μόνο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
6. Να είναι υποχρεωτική η χρήση του φυσικού αερίου σε όλα τα κτίρια της Αθήνας.
7. Αυστηρότατοι έλεγχοι των καταλυτών.
(Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)

8. Ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην αλλαγή της αντίληψης των πολιτών για τα σκουπίδια.
9. Να ανακυκλώνονται ΟΛΑ τα χαρτιά του Δήμου.
10. Τα τέλη καθαριότητας να είναι ανάλογα με τον όγκο σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό.
(Αντώνης Μαυρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)

11. Να συνεργαστούν μεθοδικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όποια μέτρα κι αν ληφθούν, γιατί οι αποσπασματικές ενέργειες δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
12. Να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η σύνδεση κάθε νέου σταθμού του μετρό με δίκτυο λεωφορείων.
(Πάνος Παπαδάκος, Συγκοινωνιολόγος)

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.1.2007