Ολιστικό σύστημα για καθαρισμό λιμνών, ποταμών και αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 20:21
Πολλά ποτάμια και λίμνες στην Ευρώπη και τον κόσμο υποφέρουν, όπως όλοι ξέρουμε, από ρύπανση. Αν στην επιφάνεια δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οξυγόνου, δεν γίνεται μεταβολισμός και το πρόβλημα μεταφέρεται στον βυθό. Αυτό σημαίνει μεθάνιο, αμμωνία και άλλα αναερόβια αέρια. Η συμβατική σύγχρονη τεχνολογία προσπαθεί να σκοτώσει τα μικρόβια που δημιουργούν ανισορροπία, χρησιμοποιώντας επιθετικές για τα οικοσυστήματα μεθόδους.

Ο Γερμανός Ρόλαντ Πλόχερ, που πρόσφατα επισκέφθηκε και την Ελλάδα, χρησιμοποιεί εδώ και 25 χρόνια μια μέθοδο καθαρισμού του βυθού, που πολλοί την παρομοιάζουν με την ομοιοπαθητική ιατρική: με μια ειδική συσκευή που έχει εφεύρει προσπαθεί να χτυπήσει την ασθένεια του υδάτινου οικοσυστήματος στη ρίζα της, δηλαδή στο βυθό της, διεγείροντάς τον έτσι, ώστε να κινητοποιηθεί προς την αυτοθεραπεία του. Πάνω σε κάποιο υλικό, όπως είναι o χαλαζίας ή το πυρίτιο, μεταφέρει ο Πλόχερ με κάποιον τρόπο την πληροφορία του οξυγόνου και πετάει στη λίμνη την ουσία αυτή σε καθορισμένη αναλογία. Τότε ξεκινούν στον πυθμένα καταλυτικές διαδικασίες που αντί να σκοτώσουν, για παράδειγμα, έναν μύκητα, αλλάζουν σιγά-σιγά το περιβάλλον έτσι, που αυτός να μην μπορεί να πολλαπλασιάζεται.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με τους αγρότες που έχουν χωράφια κοντά στη λίμνη, ώστε να μην επιβαρυνθεί το νερό ξανά από τα υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Ο Πλόχερ έχει έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία αμφισβητεί αυτόν τον τρόπο απορρύπανσης, γιατί δεν τον καταλαβαίνει επακριβώς και δεν μπορεί να τον αποδείξει με τις τρέχουσες επιστημονικές μεθόδους. Εκείνος πάλι ισχυρίζεται ότι σημασία έχουν τα αποτελέσματα, που είναι μετρήσιμα: μετρήσεις πριν και μετά την εφαρμογή της μεθόδου του, αλλά, το κυριότερο, καθαρισμός των υδάτινων οικοσυστημάτων και επανεμφάνιση ψαριών σ' αυτά.

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.2.2007