Επιπτώσεις της ανομβρίας PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 20:22
Ανάστατοι οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου και ο νομάρχης Λάρισας συγκαλεί σε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση νερού, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Αν η ανομβρία συνεχιστεί, τότε οι αγρότες δεν θα έχουν νερό να ποτίσουν τις λεγόμενες δυναμικές καλλιέργειες, αφού και τα φράγματα από τα οποία αυτές αρδεύονται έχουν -φυσικά- λιγότερο νερό απ' όσο συνήθως. Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει έκκληση στους πολίτες να κάνουν οικονομία στο νερό, παρέχοντάς τους οικονομικά κίνητρα. (Αλήθεια, ποιος ευθύνεται που στην Κύπρο οι πολίτες επιμένουν ακόμη και σήμερα να εγκαθιστούν πισίνες στους μικρούς κήπους, αντί να φυτεύουν δέντρα; Και γιατί στη Θεσσαλία εδώ και χρόνια επιμένουν να μην αντικαθιστούν τις "δυναμικές" καλλιέργειες όπως είναι το βαμβάκι, που απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού; Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι άλλωστε γνωστό εδώ και πολλά χρόνια!)

Κι ενώ οι μεσογειακές χώρες ταλαιπωρούνται από την ανομβρία, επικίνδυνες ασθένειες και ξεχασμένες στην Ευρώπη επιδημίες κάνουν ξανά την εμφάνισή τους σε ολόκληρη τη Γηραιά 'Ηπειρο, ως συνέπεια της κλιματικής αναστάτωσης: κρούσματα ελονοσίας και εγκεφαλίτιδας στην Ιταλία, κρούσματα ελονοσίας και πυρετού του Δυτικού Νείλου που προκαλούν εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία! Οι δε επιστήμονες προειδοποιούν: τα επόμενα χρόνια αναμένεται οι κλιματικές αλλαγές να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου καθώς και σε ακόμη περισσότερα νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα. Η ανθρώπινη υγεία θα καταρρεύσει και βέβαια μαζί της θα καταρρεύσουν οικονομικά και τα συστήματα υγείας, που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες!

Καθώς ζούμε λοιπόν στο ...πετσί μας αυτόν το ζεστό χειμώνα, ας αναρωτηθεί ο καθένας από μας: "Ποια συνήθεια, έστω και μικρή, έχω αλλάξει ΕΓΩ φέτος στην καθημερινότητά μου υπέρ της φύσης και των γενεών που έρχονται;".

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.2.2007