Πριν πετάξετε... PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2007 20:41
- Πριν πετάξετε φαγητό στα σκουπίδια συλλογιστείτε: 35% -50% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων μας αποτελούνται από οργανικά υλικά. Αν συλλέγονταν σε οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, θα έδιναν πολύ καλό λίπασμα. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε τέτοιον κάδο, μπορείτε στο εξοχικό τουλάχιστον να θάβετε τα απορρίμματα σε διάφορα σημεία στον κήπο σας, εμπλουτίζοντας έτσι σιγά-σιγά και το χώμα.

- Πριν πετάξετε ένα γυάλινο μπουκάλι στα σκουπίδια αντί για τους κάδους ανακύκλωσης, θυμηθείτε: για την κατασκευή ενός μπουκαλιού καταναλώνεται ενέργεια ίση με αυτή που καίει ένας λαμπτήρας 100 W σε οκτώ ώρες. Η ανακύκλωση ενός μπουκαλιού μάς δίνει το ίδιο προϊόν με 50% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

- Πριν πετάξετε μια μπαταρία στα σκουπίδια σκεφτείτε: οι περισσότερες μπαταρίες μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος, αλλά... θαυματουργές ως προς την τοξικότητά τους. Λόγω των βαρέων μετάλλων που περιέχουν, επιβαρύνουν το έδαφος με καρκινογόνες ουσίες σε περίπτωση που πεταχτούν στις χωματερές. Μια μπαταρία είναι αρκετή για να μολύνει 400 κυβικά μέτρα νερού και ένα κυβικό μέτρο χώματος!

Οι μπαταρίες συλλέγονται πια σε ειδικούς κάδους που βρίσκονται πολλά σημεία: σε σουπερ-μάρκετ, σχολεία, καταστήματα με ηλεκτρονικά κ.ά..

Ημερομηνία καταχώρησης: 17.11.2007