Και λίγη στατιστική... PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Σάββατο, 15 Δεκέμβριος 2007 20:43
- Πριν αγοράσουμε αναψυκτικό ή μπύρα σε αλουμινένιο κουτάκι είναι χρήσιμο να σκεφτούμε: το κουτάκι ζυγίζει μόλις 15 γραμμάρια, αλλά για την κατασκευή του χρειάστηκε βωξίτης βάρους 60 γραμμαρίων. Η εξόρυξη του βωξίτη, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται σε τροπικά δάση, συνεπάγεται σκάψιμο βουνών ή αποψίλωση δασών.

- Πριν αγοράσουμε αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκάλια ας ξέρουμε: τα μπουκάλια, αν δεν συμπιεστούν, θα αρχίσουν να αποσυντίθενται σε 400 - 500 χρόνια! Το υλικό ΡΕΤ από το οποίο είναι συνήθως κατασκευασμένα έχει αποδειχθεί πολύ γερό σκαρί: περνώντας από απανθρακωμένες δασικές εκτάσεις στην Πελοπόννησο αυτό το καλοκαίρι διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι πάνω στο κατάμαυρο χώμα βρίσκονταν πλαστικά μπουκάλια που ήταν λίγο μαυρισμένα από τις φλόγες, αλλά δεν είχαν λιώσει.

Ας ανακυκλώνουμε, λοιπόν, τα πλαστικά για να κατασκευαστούν από αυτά άλλα μπουκάλια, επενδύσεις για μπουφάν, φλις, παλτά...

- Πριν πάρουμε κι άλλη πλαστική σακούλα για τα ψώνια μας, ας αναλογιστούμε: το πλαστικό, παράγωγο του πετρελαίου, έχει κατακλύσει μέσα (και) από τις σακούλες την καθημερινότητά μας. Η παραγωγή τους κοστίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ, αυξάνουν πολύ τον όγκο των απορριμμάτων και όταν καταλήγουν στη θάλασσα προκαλούν εκτός από ρύπανση τον θάνατο χελωνών και ψαριών. Ας μειώσουμε λοιπόν τη χρήση τους επαναχρησιμοποιώντας όσες ήδη έχουμε, καταργώντας τες όταν αγοράζουμε μικροαντικείμενα ή καθιερώνοντας τα ψώνια με καλάθι και πάνινες τσάντες.

- Πριν πούμε "βαριέμαι να πάω με τα πόδια", καλό είναι να γνωρίζουμε πως 3.000.000 μετακινήσεις πραγματοποιούνται κάθε μέρα στην Αθήνα από 1.100.000 ΙΧ. Ας περπατάμε, λοιπόν! Κάνει καλό.

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.12.2007