Πλαστικές σακούλες και περιβάλλον PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2008 18:42
Σε 500 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι πλαστικές σακούλες που καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια σε ολόκληρο τον πλανήτη μας. Η διάσπαση μιας πλαστικής σακούλας διαρκεί από 10 έως 50 χρόνια και από την καύση της απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό. 'Οταν μια πλαστική σακούλα καταλήγει στη θάλασσα, η διάσπαση διαρκεί ακόμη περισσότερο, ενώ όταν οι σακούλες επικάθονται στον πυθμένα και καλύπτουν τη βλάστηση, νεκρώνουν ολόκληρες περιοχές. Τα ψάρια, τα δελφίνια, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν τον θάνατο όταν τις καταπίνουν, αφού επιπλέοντας μοιάζουν με μέδουσες.

Πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Στην Ελβετία το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών χρησιμοποιεί πάνινη τσάντα και τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν την πλαστική σακούλα, στην Ιρλανδία επιβλήθηκε φόρος 14Ε ανά 100 σακούλες, ενώ η Πολιτεία της Καλιφόρνια ενθαρρύνει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης.

Στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο σε εθνικό επίπεδο για τη μείωση της χρήσης τους και το ποσοστό ανακύκλωσής τους είναι αμελητέο. 'Οταν δε έγινε προσπάθεια πριν λίγα χρόνια να χρεώνονται οι σακούλες στα σούπερ-μάρκετ, πολλοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Πάντως, οι σακούλες χρεώνονται έτσι κι αλλιώς, αφού το κόστος τους ενσωματώνεται στην τελική τιμή του προϊόντος.

Από την 1η Μαρτίου, πάντως, πρόκειται να αντικατασταθούν στα σούπερ-μάρκετ του Δήμου της Αθήνας οι συμβατικές σακούλες από άλλες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Στην αγορά έχουν κάνει επίσης την εμφάνισή τους σακούλες με πρώτη ύλη που προέρχεται από άμυλο αραβοσίτου, οι οποίες διασπώνται πολύ γρήγορα στη χωματερή.

Είναι, πια, καιρός να γίνουμε όλοι πιο συνειδητοί καταναλωτές και να παίρνουμε μαζί μας πάνινες τσάντες ή σακούλες όταν πηγαίνουμε για τα καθημερινά μικρά μας ψώνια. Δυστυχώς ακόμη πολλοί συμπολίτες απαιτούν από τον έμπορο σακούλα για ένα νερό ή μια οδοντόκρεμα...

Ημερομηνία καταχώρησης: 9.2.2008