Υπερκατανάλωση: βασικός παράγοντας περιβαλλοντικής υποβάθμισης PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Σάββατο, 16 Φεβρουάριος 2008 18:49
Πριν μερικές δεκαετίες ο υπερπληθυσμός εθεωρείτο η μεγαλύτερη πρόκληση που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα κατά τον 21ο αιώνα. Σήμερα θεωρούμε ότι η συνολική παγκόσμια κατανάλωση απειλεί τον πλανήτη, και όχι ο υπερπληθυσμός αυτός καθ' αυτόν. 'Οπως είναι αναμενόμενο, η μεγαλύτερη κατανάλωση αγαθών και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση φυσικών πόρων γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. 'Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζούμε στον ανεπτυγμένο κόσμο καταναλώνουμε 32 φορές περισσότερο από όσο τα υπόλοιπα 5,5 δις του πλανήτη μας!

Ο συνολικός ρυθμός κατανάλωσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι από αναπτυσσόμενες χώρες μεταναστεύουν στη Δύση και υιοθετούν σταδιακά τις δικές μας καταναλωτικές συνήθειες. Επίσης, η προοπτική που διαφαίνεται για αύξηση των ρυθμών κατανάλωσης σε Κίνα και Ινδία, προαναγγέλλει μια ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ, καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι να αλλάξουμε οι άνθρωποι στη Δύση καταναλωτικές συνήθειες και να περιορίσουμε αυτά που απολαμβάνουμε. Αν δεν αυτοπεριοριστούμε σήμερα, υποστηρίζει ο Ντάιαμοντ, θα αναγκαστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις συνθήκες να ζήσουμε με λιγότερα. 'Αλλωστε, πολλά πράγματα που καταναλώνουμε σήμερα είναι ουσιαστικά άχρηστα ή και βλαβερά και δεν συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο πολιτισμός μας όμως, που βασίζει κατά πολύ την οικονομία του στη δημιουργία επιθυμιών και στην εκπλήρωσή τους με κάθε μέσο, μας έχει μάθει αντιμετωπίζουμε τις επιθυμίες σαν επιτακτικές ανάγκες. Αυτό μας δυσκολεύει πολύ να αλλάξουμε καταναλωτικές -και όχι μόνο- συνήθειες.

Ημερομηνία καταχώρησης: 16.2.2008