Η πλανητική Ιεραρχία υπάρχει; PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Αιρετικά
Δευτέρα, 03 Μάρτιος 2008 19:10
του Παντελή Μπολάνη

Ακούω πολλούς φίλους και γνωστούς να απορούν και να εξίστανται κάθε φορά που πέφτει στα χέρια τους κάποιο βιβλίο συνωμοσιολογικό που μιλά για κάποια ιεραρχία που κυβερνά την ανθρωπότητα και την οδηγεί σαν να ήταν μια αγέλη ζώων. Κι εγώ από τα δικά μου διαβάσματα έχω πολλές φορές ταλανισθεί από την ποικιλία των γνωμών και αναφορών που συναντά κανείς.

'Αλλοι, λοιπόν, τη φαντάζονται σαν μια ομάδα αδίστακτων παντοδύναμων κακοποιών που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλεύεται και να τυραννά το ανθρώπινο γένος εξουσιάζοντάς το για χάρη των δικών της σκοπιμοτήτων και άλλοι, ευτυχώς οι περισσότεροι, τη θεωρούν σαν μια κοινότητα αγαθών αγίων που ζουν απομονωμένοι και μακριά από τον ανθρώπινο συρφετό και ορυμαγδό, σε κάποιο περίεργο άβατο, τύπου αγίου 'Ορους. Αλλά πολλοί είναι και εκείνοι που μειδιούν περιφρονητικά μπρος στο ενδεχόμενο ύπαρξής της, ενώ άλλοι δεν έχουν ακούσει τίποτα για αυτήν. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Υπάρχει όντως μια τέτοια ιεραρχία οντοτήτων και δασκάλων; Είναι όλοι τους αγαθοποιοί ή αντανακλούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της με όλη την ηθική της γκάμα; Συμφωνούν μεταξύ τους ή υπάρχει και σε αυτούς με κάποιο τρόπο η γνωστή μας ανθρώπινη αντίθεση; Ποιος είναι ο αληθινός ρόλος τους; Και τι είδους αποτελέσματα φέρνει γενικά η Ιεραρχία με τη δράση της; Είναι ορατοί με κάποιο τρόπο αλλά δεν τους καταλαβαίνουμε ή είναι αόρατοι και απροσπέλαστοι ολότελα στην ανθρώπινη αντίληψη; 'Εχουν σώματα σαν τα δικά μας ή είναι διαφορετικού τύπου; Μπορούμε να έχουμε εμείς ως κοινοί άνθρωποι κάποιου είδους επαφή μαζί τους και να συνεργαστούμε μαζί τους, αν τυχόν βρούμε να έχουμε κοινούς σκοπούς; 'Εχουν κάποια μυστηριώδη ή συνωμοτική επίδραση στις κυβερνήσεις των χωρών, σε ομάδες ή σε μεμονωμένα άτομα; Ζουν σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της γης ή είναι διάσπαρτοι σε κάθε χώρα- και σε κάθε χρόνο; Για το τελευταίο ερώτημα υπάρχει τόση πολλή βιβλιογραφία, τόσες φήμες που τρομάζω στην ιδέα να κάνω μια επισκόπηση.

Σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει μεταξύ άλλων το βιβλίο της Αλίκης Μπαίηλυ: "Μύηση Ανθρώπινη και Ηλιακή". Διαβάζουμε τα εξής από το κεφάλαιο ΙΙΙ:

"...Αν και το θέμα, που αφορά την απόκρυφη Ιεραρχία είναι βαθύ και βαρυσήμαντο για τον κοινό άνθρωπο η αληθινή του σημασία ωστόσο δεν θα γίνει ποτέ αντιληπτή έως ότου οι άνθρωποι κατανοήσουν 3 πράγματα...: Πρώτον, ότι η Ιεραρχία των πνευματικών όντων στο σύνολό της αντιπροσωπεύει μια σύνθεση δυνάμεων ή ενεργειών, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνειδητά για την προώθηση της εξελίξεως του πλανήτη. ...Δεύτερον, οι δυνάμεις αυτές που εκδηλώνονται στο πλανητικό μας σύστημα, δια των μεγάλων εκείνων Προσωπικοτήτων που απαρτίζουν την Ιεραρχία, συνδέουν και Αυτή και ό,τι Αυτή περιλαμβάνει με τη μεγαλύτερη Ιεραρχία, που ονομάζουμε Ηλιακή. Η Ιεραρχία του Πλανήτη μας αποτελεί μικρογραφικό ομοίωμα της μεγαλύτερης εκείνης συνθέσεως των αυτοσυνείδητων Οντοτήτων, που χειρίζονται δυνάμεις, ελέγχουν και εκδηλώνονται δια του Ηλίου και των επτά ιερών πλανητών, καθώς επίσης και των άλλων πλανητών, μεγαλύτερων ή μικρότερων, από τους οποίους απαρτίζεται το ηλιακό μας σύστημα. Τρίτο, ότι η Ιεραρχία αυτή δυνάμεων εργάζεται προς τέσσαρες κατά κύριο λόγο κατευθύνσεις:

Για την ανάπτυξη της αυτοσυνειδήσεως σ' όλα τα όντα

...Το επιτυγχάνει κυρίως στον άνθρωπο με το αρχικό έργο της τής συγχωνεύσεως των τριών ανώτερων όψεων του πνεύματος με τις τέσσαρες κατώτερες, με το παράδειγμα της υπηρεσίας, της θυσίας και της αυταπαρνήσεως και δια μέσου της συνεχούς διαχύσεως του φωτός (με αποκρυφιστική έννοια) που εκπορεύεται από αυτό.

Για την ανάπτυξη της συνειδήσεως στα τρία κατώτερα βασίλεια

...Στο βασίλειο των ορυκτών, στο φυτικό βασίλειο και στο ζωικό βασίλειο...

Να διαβιβάζουν την θέληση του Πλανητικού Λόγου προς την ανθρωπότητα και προς τους ντέβα ή αγγέλους.

Να δώσουν το παράδειγμα στην ανθρωπότητα.

Το τέταρτο πράγμα που πρέπει να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι άνθρωποι, σαν βασικό γεγονός, είναι ότι η Ιεραρχία απαρτίζεται από εκείνους, οι Οποίοι θριάμβευσαν εναντίον της ύλης και πραγματοποίησαν τον σκοπό, ακολουθώντας πιστά τα ίδια εκείνα βήματα που σήμερα ακολουθούν τα άτομα... Οι Πρεσβύτεροι Αυτοί Αδελφοί της Φυλής υπέστησαν όλοι χωρίς εξαίρεση την σταύρωση του προσωπικού εαυτού, και γνωρίζουν την υπέρτατη εκείνη απάρνηση των πάντων, που είναι ο κλήρος όλων των υποψηφίων μαθητών κατά την σημερινή εποχή. Δεν υπάρχει φάση αγωνίας, δεν υπάρχει θυσία σπαρακτική, δεν υπάρχει οδός πόνου την οποίαν να μη βάδισαν και Αυτοί στην εποχή Τους, και σε αυτό στηρίζεται το δικαίωμά τους να υπηρετήσουν, και η δύναμη της μεθόδου της έλξεως που ασκούν πάνω στους ανθρώπους. Επειδή γνωρίζουν την πεμπτουσία του πόνου επειδή κατέβηκαν στον πυθμένα της αμαρτίας και της οδύνης γι' αυτό και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι θαυμάσια εναρμονισμένες στις ανάγκες του ατόμου"...

Αυτά αναφέρει η Αλίκη Μπαίηλυ μεταξύ πολλών άλλων στο βιβλίο της. Πόσο δύσκολο είναι να πιστέψουμε ότι η ανθρωπότητα δεν είναι μια οριζόντια και επίπεδη ομάδα, αλλά κινείται σε ένα εξελικτικό πλαίσιο που μοιάζει με την πυραμίδα; Ποιο είναι πιο λογικό τελικά; Ότι ο καθένας από μας με όλα τα ελαττώματά του είναι η κορυφή της δημιουργίας ή ότι ο καθένας μας αποτελεί ένα από τα συστατικά του όντος που διαβαθμίζεται σε μια άπειρη κάθετη γκάμα υποστάσεων και ουσιών, από τα πιο κατώτερα στοιχεία μέχρι τις πιο ανώτερες αρετές;

Κι αν πιστέψουμε στην ύπαρξή της πώς θα καταφέρουμε να την εμπιστευτούμε; Πώς θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε και πώς να συνεργαστούμε μαζί της; Αν το έργο της ιεραρχίας είναι η ανάπτυξη της ανθρώπινης συνειδητότητας, μήπως με το να είμαστε περισσότερο συνειδητοί σε ό,τι κάνουμε βάζουμε τις βάσεις τής μεταξύ μας επικοινωνίας; Και μήπως αυξάνοντας την συνειδητότητά μας προικίζουμε την ανθρωπότητα και την υπόλοιπη φύση με το δώρο της συνείδησης που μέσω ημών η ιεραρχία τής χαρίζει; Μήπως με αυτό τον τρόπο γινόμαστε συνεργάτες της ακόμη και αν δεν το γνωρίζουμε; Αν είναι αλήθεια ότι η ιεραρχία ενδιαφέρεται για το καλό της ανθρωπότητας και το πραγματοποιεί με πιο εξελιγμένα μέσα, μήπως οι αγαθές πράξεις που κάνουμε καθημερινά μάς συντονίζουν με εκείνη; Με αυτό τον τρόπο ίσως ξεπεράσουμε την επιθυμία μας για μια γεμάτη τρυφερότητα προσωπική σχέση μας μαζί τους, που είναι φυσική και ανθρώπινη, και θα συναντηθούμε μαζί τους, κάποια μέρα, στο μάλλον σκληρό πεδίο της υπηρεσίας.

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.3.2008