Βαλσαμόχορτο PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008 18:00
Hypericum perforatum, Υπερικόν το διάτρητο, σπαθόχορτο, βότανο του Προδρόμου

Το ονομάζουν "το βότανο του Αγίου Ιωάννου" και οι παλιές βοτανολογίες το αναφέρουν σαν "βότανο που διώχνει τον διάβολο".

Είναι ένα φυτό που φύεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και συναντάται σε λιβάδια, σε δάση, σε φράχτες. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά, τα φυλλαράκια του βγαίνουν αντικριστά σε αντίστοιχα αντικριστούς βλαστούς που προβάλλουν από έναν κάθετο μεγαλύτερο βλαστό, η εξωτερική δε πλευρά τους έχει πολλές διάφανες στίξεις περιτριγυρισμένες από μαύρα στίγματα. Τα άνθη είναι κίτρινα με πέντε πέταλα και με έντονα προβαλλόμενους στήμονες, που όταν τα συντρίψουμε με τα δάχτυλά μας βγάζουν έναν κόκκινο χυμό.

Το λάδι από βαλσαμόχορτο θεραπεύει πληγές και εγκαύματα, ανακουφίζει τους πόνους, μαλακώνει τις φλεγμονές και δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα στο νευρικό σύστημα, όπως νευραλγία τριδύμου, νεκρώσεις και τραυματισμοί. Ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους και την ισχιαλγία.

Μαζεύουμε τα άνθη μια ηλιόλουστη μέρα, τα βάζουμε σε ένα μπουκάλι κάπως αραιά, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο, το σφραγίζουμε καλά και το αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα. Διατηρούμε το λάδι που έχει πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα σε σκούρο μπουκάλι και το βάζουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Πέρα από την εξωτερική του δράση το βαλσαμόχορτο δρα στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε ήπιας μορφής κατάθλιψη, διαταραχές ομιλίας, διαταραχές του ύπνου και υστερίας. Οι δραστικές θεραπευτικές ουσίες βρίσκονται σε όλο το φυτό, φύλλα, βλαστούς και άνθη και συλλέγεται την εποχή της ανθοφορίας, το καλοκαίρι.

Μπορούμε να φτιάξουμε έγχυμα (όπως φτιάχνουμε το τσάι, δεν το βράζουμε, το αφήνουμε σε βρασμένο νερό για πέντε λεπτά) και να πίνουμε δυο φλιτζάνια την ημέρα αν έχουμε νευρική ατονία, νευραλγία τριδύμου ή αϋπνίες. Μπορούμε ακόμα, εκτός από τις πληγές, που είναι το καλύτερο λάδι γι' αυτές, να χρησιμοποιήσουμε το λάδι από υπέρικο και σε μωρά που έχουν κωλικούς. Τρίβοντας απαλά την κοιλίτσα τους από δεξιά προς τα αριστερά θα νοιώσουν ανακούφιση και θα ησυχάσουν.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 2.2.2008