Ελιά PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Δευτέρα, 03 Μάρτιος 2008 18:02
Oleα europaea

Πάντα θαύμαζα τα διάφορα παράξενα σχήματα που παίρνουν τα ελαιόδεντρα και αναρωτιόμουνα το πώς και το γιατί!!! Δένδρο της Μεσογείου που φθάνει και τα δέκα μέτρα, αειθαλές (δεν ρίχνει τα φύλλα του τον χειμώνα ), με λογχοειδή σκληρά, μικρά φύλλα, γκριζοπράσινα από πάνω και αργυρόλευκα από κάτω. 'Ανθη λευκά που βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων σε μικρά τσαμπιά, και καρπούς, τις ελιές, πράσινους αρχικά και μαύρους όταν ωριμάσουν, που περικλείουν τον σπόρο, το σκληρό ξυλώδες κουκούτσι.

Το ελαιόδεντρο, σύμβολο ειρήνης, σοφίας και ευημερίας από αρχαιοτάτων χρόνων, αναπτύσσεται αργά και αργά αποδίδει τους καρπούς του, τις ελιές και το λάδι. 'Ισως να είναι από τα πρώτα δένδρα που καλλιέργησαν οι άνθρωποι! Το καλλιέργησαν για τα πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά των φύλλων και των καρπών.

Τα φύλλα περιέχουν ουσίες που βοηθούν την πτώση της αρτηριακής πίεσης, διαστέλλουν τις αρτηρίες, αυξάνουν την διούρηση, ρυθμίζουν την αρρυθμία και χαμηλώνουν το ζάχαρο του αίματος. Τα νέα χλωρά η αποξηραμένα φύλλα είναι πιο αποτελεσματικά. Οι καρποί με ψυχρή σύνθλιψη αποδίδουν το πολύτιμο ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ακόρεστα, λιπαρά, οξέα και βιταμίνη Ε. Έχει μαλακτική, ήπια, αντιφλεγμονώδη, και αντιοξειδωτική δράση. Διεγείρει τη χολή και βοηθάει στην αποβολή των χολόλιθων.

Συμβουλές

Μόνο το λάδι ψυχρής πίεσης έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Σε δυσκοιλιότητα μια κουταλιά της σούπας κάθε μεσημέρι πριν το φαγητό.

Σε χολολιθίαση. Αγωγή εφόδου. 'Ενα ποτήρι ελαιόλαδο το πρωί με άδειο στομάχι. Ξαπλώνουμε στην δεξιά πλευρά. Σε δύο ώρες έχουμε άριστα αποτελέσματα.

Ήπια αγωγή. Για δεκαπέντε μέρες μια κουταλιά της σούπας πρωί και βράδυ πριν το φαγητό.

Υπέρταση. 'Εγχυμα με φύλλα ελιάς. Βάζουμε είκοσι φυλλαράκια ελιάς σε ένα ποτήρι βραστό νερό, το αφήνουμε δέκα λεπτά και σουρώνουμε. Τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.3.2008