'Αστρο στην ηλικία του Γαλαξία μας PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Σάββατο, 12 Ιανουάριος 2008 18:42
Διεθνής ερευνητική ομάδα προσδιόρισε την ηλικία ενός άστρου με ένα είδος ραδιοχρονολόγησης, χρησιμοποιώντας το ισχυρό τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στην Χιλή. Το άστρο HE 1523-0901 πρέπει να σχηματίστηκε μόλις 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη 'Εκρηξη, από την οποία γεννήθηκε το Σύμπαν πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το άστρο αυτό βρίσκεται στην γαλαξιακή μας γειτονιά και αποδεικνύεται ότι έχει ηλικία 13,2 δισεκατομμυρίων ετών, ελάχιστα μικρότερη από την ηλικία του ίδιου του Σύμπαντος.

Η μέθοδος χρονολόγησης είναι παρόμοια με την ραδιοχρονολόγηση άνθρακα που χρησιμοποείται στην αρχαιολογία για την μέτρηση χρονικών διαστημάτων έως και μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Οι αστρονόμοι, βέβαια, χρησιμοποιούν μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες. Απαιτεί την μέτρηση με μεγάλη ακρίβεια των ραδιενεργών στοιχείων ουράνιου ή θόριου, ένα κατόρθωμα που μόνο τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια μπορούν να επιτύχουν.

Το άστρο αυτό προφανώς σχηματίστηκε πολύ νωρίς στην ιστορία του Γαλαξία μας, ο οποίος πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε λίγο μετά τη Μεγάλη 'Εκρηξη.

Ημερομηνία καταχώρησης: 12.1.2008