Κωνσταντίνος Ξενάκης - ατομική έκθεση - "Δομές και κώδικες" PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Ματιές στην τέχνη
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2006 11:50
8 Δεκεμβρίου 2006 - 7 Απριλίου 2007

Οι αναζητήσεις και οι πειραματισμοί του Κωνσταντίνου Ξενάκη, τολμηροί και προς διάφορες κατευθύνσεις, φάνηκαν από νωρίς στα έργα του, αφού με τρόπο ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του, έβγαλε προς τα έξω τα προβλήματα της επικοινωνίας και της δυσχέρειας ανάγνωσης των τυποποιημένων κωδίκων κοινωνικής συμπεριφοράς, που δυσκολεύουν αντίστοιχα την κοινωνική λειτουργία. Η σημειολογία αυτή συγκροτεί την δομή του πλούσιου έργου του ποιητή-δημιουργού, την οποία αποτύπωσε με πολλούς τρόπους έκφρασης, επιδιώκοντας μια οικουμενική γλώσσα.

Στον προσεγμένο χώρο του Μουσείου Ηρακλειδών, παρουσιάζονται περίπου 60 έργα του, από διάφορες περιόδους της ζωής του. Ακρυλικά σε μουσαμά, γκουάς σε χαρτί, διάφορα "αντικείμενα" και ένα μέρος από τα κινητικά έργα του της δεκαετίας του ΄60.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931, όπου έμεινε μέχρι την ηλικία των 21 ετών, οπότε έφυγε για σπουδές στο Παρίσι. Σπούδασε αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων και εγκαταστάθηκε εκεί.

Δίδαξε στο Παρίσι και στο Βερολίνο, έχει σημαντική βιβλιογραφία και πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό εκθέσεων ατομικών και ομαδικών σε όλο τον κόσμο. Ταξίδεψε πολύ και ήλθε σε επαφή με όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του, που -σε συνδυασμό με την ελληνική καταγωγή και τις ρίζες του στην Αίγυπτο- τον διαμόρφωσαν πολιτιστικά. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανώνονται εκδηλώσεις, όπου θα είναι παρών και ο καλλιτέχνης, ενώ το Μουσείο έχει εκδώσει δίγλωσσο κατάλογο με τα έργα του.

"Μουσείο Ηρακλειδών"
Ηρακλειδών 16 Θησείο, Αθήνα, στάση μετρό Θησείο
Τηλ. 210.3461981
'Ωρες: Δευτέρα - Κυριακή 13.00 - 21.00
www.herakleidon-art.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ημερομηνία καταχώρησης: 12.12.2006