Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2008 13:55
Richard P. Feynman
Εκδόσεις "Κάτοπτρο", 2007



Ο Richard P. Feynman γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1918 και απέκτησε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1942. Το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την εργασία του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική. 'Επαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των Κουάρκ.

Εκτός από την Φυσική, κατά καιρούς, ασχολήθηκε με την ζωγραφική, τον χορό, το παίξιμο κρουστών, ακόμη και με την αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής των Μάγια, κ.ά..

Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο οι περιπέτειες ενός σπάνιου χαρακτήρα. Η παρούσα δεύτερη έκδοση έχει πολλές βελτιώσεις από την αρχική. Είναι από τα δημοφιλέστερα βιβλία σε πολλές χώρες του κόσμου και καταγράφει τις ιστορίες ενός πνεύματος ανήσυχου και περιπετειώδους, το οποίο αρέσκονταν σε ένα διανοητικό "ζην επικινδύνως".

Περιγράφεται, στο συγκεκριμένο βιβλίο, με γλαφυρό τρόπο, η έρευνα του συγγραφέα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στους φυσικούς νόμους, αλλά επιχειρείται και μέσω της καθημερινής εμπειρίας, με το πάθος ή την αναζήτηση της περιπέτειας, με την βαθειά περιέργεια αλλά και τον αυτοσαρκασμό που χαρακτηρίζει αυτή την ιδιότυπη προσωπικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ συζητάει θέματα φυσικής με τον Αϊνστάιν ή τον Bohr, επιδιώκει να συναντηθεί και με τον διάσημο χαρτοπαίκτη Nick the Greek.

Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει με ποιον τρόπο η άμεση και αχαλίνωτη προσέγγισή του στα πράγματα πρόσφερε χαρά στον ίδιο, αλλά και σε όσους τον τριγύριζαν.

Σ. Αθανασίου

Ημερομηνία καταχώρησης: 9.2.2008