Νευροεπιστήμη και συμπεριφορά PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2005 22:08

Eric Kandel, James Schwartz, Thomas Jessel
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005


Αν και πρόκειται περί ανατύπωσης αξίζει να αναφερθεί ξανά το βιβλίο αυτό των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Ενα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από τους ειδικούς των επιστημών του ανθρώπου που θέλουν να έχουν μια πολύ ικανή εικόνα για το τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και πως αυτά εμπλέκονται στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ξεκινώντας από τις απλές καθημερινές κινήσεις, μέχρι την αποθήκευση γεγονότων στην ακόμη ερευνώμενη περιοχή της μνήμης, από την αντίληψη του γύρω κόσμου μέσω των αισθήσεων μέχρι της ανώτερες γνωσιακές λειτουργίες και μέχρι τη δημιουργία του συναισθήματος βρίσκει κάποιος τα στοιχεία που χρειάζεται για την κατανόηση, ουσιαστικά, της δικής του συμπεριφοράς.

 

Η συμπεριφορά και το συναίσθημα για πολύ καιρό βρίσκονταν στην σφαίρα του ανεξερεύνητου και του σκοτεινού, αλλά με την μελέτη και την κατανόηση των εγκεφαλικών δομών και των λειτουργιών τους άρχισαν να φωτίζονται κομμάτια που μέχρι τώρα φαίνονταν ακατανόητα. 

Μπορεί να μένει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη κατανόηση του εγκέφαλου από τον ίδιο τον εγκέφαλο που είναι μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις αυτογνωσίας στην οποία δοκιμάζεται το ανθρώπινο είδος, αλλά αυτή η προσπάθεια σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που συνδυάζονται και επηρεάζουν τις πολύπλοκες ψυχικές λειτουργίες. Οσο η γνώση σχετικά με τον εγκέφαλο αυξάνει και συνδυάζεται με τις διαφορετικές συμπεριφορές τόσο περισσότερο γίνεται κατανοητό γιατί εμφανίζονται αυτές οι συμπεριφορές που πολλές φορές μπορούν τροποποιηθούν από πολλούς παράγοντες.

Αν και "δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ακριβής ορισμός του συναισθήματος" όπως λένε και οι συγγραφείς, η προσπάθεια για τον εντοπισμό και την περιγραφή των εγκεφαλικών περιοχών που εμπλέκονται με το συναίσθημα μας φέρνει πιο κοντά στην αναγνώριση των παραγόντων που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό του. Γραμμένο με τρόπο εύληπτο για τον ειδικό αλλά και για τον απλό αναγνώστη παίρνει την θέση βιβλίου αναφοράς για τον τομέα του. 


Ιανός Γεωργίου