Μπορεί να σταματήσει η ανθρώπινη εξέλιξη; PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Τετάρτη, 22 Οκτώβριος 2008 21:50

Κατά την άποψη του Βρετανού βιολόγου Στηβ Τζόουνς, καθηγητή του Τμήματος Γενετικής, Εξέλιξης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, οι μηχανισμοί της εξέλιξης επιβραδύνονται στο ανθρώπινο είδος.

Ο Τζόουνς σε ομιλία του με τίτλο η ανθρώπινη εξέλιξη τελείωσε υποστήριξε ότι σημειώνεται επιβράδυνση στην φυσική επιλογή, την μετάλλαξη και την τυχαία αλλαγή, παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη των ειδών.

 

 

Η φυσική επιλογή έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής σε σχέση με το παρελθόν έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει πλέον η φυσική επιλογή τον θάνατο ως εύκαιρο εργαλείο της. Και τούτο διότι, όπως υποστηρίζει, στην αρχαιότητα τα μισά παιδιά που γεννιόντουσαν θα πέθαιναν μέχρι τα 20 τους χρόνια, ενώ σήμερα το 98% επιζεί.

Επιβράδυνση, επίσης, παρατηρείται και στον ρυθμό των μεταλλάξεων. Μία από τις κύριες αιτίες για τη μετάλλαξη είναι ανέκαθεν η προχωρημένη ηλικία των ανδρών, διότι οι κυτταρικές διαιρέσεις στους άνδρες αυξάνονται με την ηλικία, γεγονός που αυξάνει και την πιθανότητα λάθους και άρα μετάλλαξης. Στις μέρες μας, όμως, παρατηρείται μείωση της ηλικίας αναπαραγωγής των ανδρών, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερους ηλικιωμένους πατέρες.

Η πιθανότητα, τέλος, των τυχαίων μεταβολών μειώνεται σημαντικά γιατί στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα της εξέλιξης μικρών πληθυσμών που ζούσαν απομονωμένοι, μέσω της τύχης, καθώς διάφορα γονίδια χάνονται από τύχη με συνέπεια να προάγεται αυτού του είδους η εξέλιξη. Σήμερα με την αύξηση του πληθυσμού της Γης και την παρατηρούμενη συγχώνευση των φυλών η ευκαιρία για τυχαία αλλαγή μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Σημειώνεται πάντως ότι οι απόψεις του Τζόουνς δεν γίνονται πλήρως αποδεκτές από τους εξελικτικούς βιολόγους καθώς οι ερευνητές διαπιστώνουν ενδείξεις προσαρμοστικών αλλαγών σε σύγχρονους ανθρώπινους πληθυσμούς.