Σύγχρονοι κρεμαστοί κήποι σε μεγαλουπόλεις PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2008 18:32
Έλλειψη… «τέχνας κατεργάζεται»: αυτή η παράφραση του γνωστού ρητού θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από την επιτυχημένη προσπάθεια του Γάλλου βοτανολόγου Πατρίκ Μπλαν. Ο Μπλαν έχει δημιουργήσει κήπους σε διάφορες πόλεις της γης από την Ιαπωνία μέχρι τη Νέα Υόρκη. Οι κήποι του, λόγω της γνωστής έλλειψης χώρου στις πόλεις, δεν είναι «οριζόντιοι», αλλά «κάθετοι», βρίσκονται δηλαδή σε κάθετες επιφάνειες κτιρίων, σε γέφυρες, σε πάρκινγκ, σιδηροδρομικούς σταθμούς κτλ.

 

Οι κήποι αυτοί συντηρούνται από ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος που αξιοποιεί το νερό των βροχοπτώσεων, το οποίο συλλέγεται σε δεξαμενές στην ταράτσα των κτηρίων, καθώς και το νερό που τρέχει από τα κλιματιστικά σώματα το καλοκαίρι.

Οι κάθετοι κήποι ρίχνουν τη θερμοκρασία των κτηρίων το καλοκαίρι, εξοικονομώντας ενέργεια, περιορίζουν τη σκόνη, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τους ρύπους και βέβαια ξεκουράζουν και χαλαρώνουν τους κατοίκους των πόλεων: σκεφτείτε να δουλεύετε στο κέντρο της Αθήνας και κοιτώντας από το παράθυρο να αντικρίσετε μια μέρα αντί για έναν τσιμεντένιο τοίχο, έναν τοίχο από πρασινάδες και λουλούδια…

Ελένη Φράγκου