Ο δεκάλογος της οικολογικής οδήγησης PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2009 21:32

Μήπως είστε από τους οδηγούς που βλέπουν το φανάρι στα 50 μέτρα να είναι κόκκινο, γκαζώνουν για να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα και… περιμένουν μετά περισσότερη ώρα να ανάψει πράσινο; Βάζετε δευτέρα μετά τις 2.500 στροφές; Μήπως κουβαλάτε μερικές βδομάδες στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου σας τις συσκευασίες που προορίζονται για ανακύκλωση, πηγαίνοντάς τες … ατελείωτες βόλτες; Ή μήπως αφήνετε αναμμένη τη μηχανή όταν πέσετε σε μποτιλιάρισμα ή περιμένοντας τον φίλο ή τη φίλη σας που (πάλι) καθυστέρησε στο ραντεβού; Ρυθμίζετε το κλιματιστικό το καλοκαίρι κάτω από τους 23ο;

 

Αν κάνετε κάτι από αυτά ή και όλα, καλείστε για μια ακόμα φορά να αλλάξετε συνήθειες για χάρη του περιβάλλοντος, καλείστε δηλαδή να οδηγείτε οικολογικά.

Οι αρχές της οικολογικής οδήγησης εισήχθησαν επίσημα από 1/1/2009 στην εκπαίδευση και στις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών στην Ελλάδα. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα στην Αγγλία προγραμματίζεται εθνικός διαγωνισμός οικολογικής οδήγησης με έπαθλο 13.000 ευρώ. Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, ο οικολογικός τρόπος οδήγησης συνεπάγεται 5-10% εξοικονόμηση καυσίμου, μείωση της ηχορύπανσης και 10-25% λιγότερα ατυχήματα.

 

 

Οι αρχές της οικολογικής οδήγησης συνοψίζονται σε έναν δεκάλογο με απλές οδηγίες:

1. Αλλάζουμε ταχύτητα στις 2.000 με 2.500 στροφές.


2. Οδηγούμε σταθερά, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες ταχύτητες του κιβωτίου, αποφεύγοντας άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων.

 3. Επιβραδύνουμε ομαλά, αφήνοντας νωρίς το γκάζι.

4. Σβήνουμε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις άνω του 1 λεπτού.


5. Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.


6. Aποφεύγουμε τη μεταφορά περιττών φορτίων και χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετούμε στο όχημα αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση και επομένως και την κατανάλωση καυσίμου.

7. Χρησιμοποιούμε κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητος και δεν τον ρυθμίζουμε κάτω από τους 23οC. Άσκοπη χρήση του κλιματιστικού οδηγεί μέχρι και σε 20% μεγαλύτερη κατανάλωση.


8. Στις ανηφόρες κινούμαστε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα του κιβωτίου και χρησιμοποιούμε σχεδόν όλο το γκάζι. Στις κατηφόρες δεν πατάμε γκάζι.

9. Στις στροφές επιβραδύνουμε ομαλά πριν από τη στροφή, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου.

10. Κάνουμε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος.

Ελένη Φράγκου