«Πράσινες» ευρωπαϊκές πόλεις PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2009 19:19

Για πρώτη φορά καθιερώνεται φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετήσιο βραβείο στις πόλεις που πρωτοπορούν ως προς την φιλική προς το περιβάλλον αστική διαβίωση. Η κρίση γίνεται με βάση δέκα περιβαλλοντικά κριτήρια.

Από τις 35 πόλεις που υπέβαλαν υποψηφιότητα για τα βραβεία του 2010 και 2011 προκρίθηκαν οκτώ –οι περισσότερες στις σκανδιναβικές χώρες και στη Γερμανία- και τελικά τον τίτλο της πιο πράσινης πόλης κατέκτησε για το 2010 η Στοκχόλμη, ενώ για το 2011 το Αμβούργο.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 95% του πληθυσμού της Στοκχόλμης, μιας πόλης 800.000 κατοίκων, ζει σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από περιοχές πρασίνου, ενώ η πόλη προωθεί σύγχρονα συστήματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, που θα επιτρέψουν στους πολίτες να κολυμπούν σε περισσότερες καθαρές ακτές.

 

Το Αμβούργο πάλι, με 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, διακρίνεται για την πολύ καλή ποιότητα του ατμοσφαιρικού του αέρα, ενώ προωθεί έμπρακτα τον περαιτέρω περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κάτοικοι του Αμβούργου έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς σε ακτίνα 300 μέτρων!

 

Καλύτερα ας μην μπούμε στον πειρασμό της σύγκρισης με τις πρόσφατα «αναπλασμένες» πλατείες στο Μοναστηράκι και στην Ομόνοια, που πρόσθεσαν κι άλλο… χρώμα τσιμέντου στην Αθήνα!

 


Ελένη Φράγκου