Βιβλίο
Clifford A. Pickover, Χρόνος, Οδηγός για Ταξιδιώτες. PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Παρασκευή, 28 Ιανουάριος 2011 14:07

Εκδόσεις Κέδρος, 2008.

 

Ο Clifford A. Pickover πήρε το διδακτορικό του από το Τμήμα Μοριακής Βιοφυσικής και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Yale.

Τι είναι ο χρόνος;

Είναι ο χρόνος πραγματικός;

Κινείται προς μία μόνο κατεύθυνση;

Έχει αρχή και τέλος;

Τι είναι η αιωνιότητα;  

Αιώνες τώρα τα ερωτήματα αυτά έχουν απασχολήσει τους μυστικιστές, τους φιλοσόφους και τους επιστήμονες, χωρίς ποτέ να δοθεί ικανοποιητική απάντηση. Από την εποχή που κυκλοφόρησε το περίφημο μυθιστόρημα του Χ. Τζ. Γουέλς «Η μηχανή του χρόνου(1895)», η ιδέα ενός ταξιδιού στον χρόνο κέντριζε την φαντασία των ανθρώπων.

 

 

 

Στο βιβλίο αυτό, ο Clifford A. Pickover, μας ξεναγεί σ’ ένα τέτοιο ταξίδι μέσα στον χώρο και στον χρόνο. Συνδυάζοντας τη θεωρία της σχετικότητας, τη σωματιδιακή φυσική, την κβαντομηχανική, την φιλοσοφία, την  ψυχολογία, τον Σοπέν και τον Αϊνστάιν, εξηγεί με σαφή και απολαυστικό τρόπο βασικές επιστημονικές αρχές, φωτίζοντας το πιο αινιγματικό όσο και γοητευτικό φαινόμενο του σύμπαντος, τον ίδιο τον χρόνο!

  

Η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύπτει ότι ο χρόνος μπορεί να στρεβλωθεί με παράξενους τρόπους, όπως ο πηλός στα χέρια ενός κοσμικού γλύπτη.

 

 

 

 

Περισσότερα...
 
Nicholas A. Christakis, MD, PhD και James H. Fowler, PhD, Συνδεδεμένοι. PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011 23:45

Εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ. 

Το βιβλίο ασχολείται με τη συναρπαστική νέα επιστήμη των κοινωνικών δικτύων. Με ενθουσιασμό και σαφήνεια οι δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες ανακαλύπτουν τους αόρατους ιστούς που μας συνδέουν μεταξύ μας και, στην πορεία, αποκαλύπτουν συναρπαστικές πτυχές της κοινωνικής μας ζωής. 

Τα κοινωνικά μας δίκτυα, οι ανθρώπινοι ιστοί – οι φίλοι μας, οι φίλοι των φίλων μας, ακόμη και οι φίλοι των φίλων των φίλων μας (άνθρωποι που είναι εντελώς άγνωστοι) – μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας, την υγεία μας, την ευμάρειά μας, τις πολιτικές μας απόψεις και πολλά άλλα ακόμη!

 

 

Περισσότερα...
 
Robert B. Laughlin, Ένα διαφορετικό σύμπαν. PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2011 21:03

Επινοώντας εκ νέου τη φυσική, στην εποχή της ανάδυσης. Εκδόσεις Κάτοπτρο, 2008. 

Ο Robert B. Laughlin κατέχει την έδρα φυσικής Robert M. και Anne Bass στο Πανεπιστήμιο Stanford, όπου διδάσκει από το 1985. Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής για το έργο του σχετικά με το κλασματικό κβαντικό φαινόμενο Hall. Είναι εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (AAAS), της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS), καθώς και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS).

Για να περιγράψουμε φιλοσοφικά το Σύμπαν, έχουμε δύο εκδοχές: Τον ολισμό και τον αναγωγισμό.  

 

Σύμφωνα με τον ολισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως από το ίδιο το Σύμπαν, με την εισαγωγή όλων των θεμελιωδών ποιοτήτων του.

Σύμφωνα με τον αναγωγισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως μέσω ενός απλού και μοναδικού θεμελιώδους νόμου ή αρχής.

Η πλήρης εκδοχή του ολισμού είναι ότι το Σύμπαν περιγράφεται από το ίδιο το Σύμπαν και τίποτε λιγότερο ή περισσότερο, ενώ η πλήρης εκδοχή του αναγωγισμού είναι η απόλυτη απλούστευση στην ερμηνεία του Σύμπαντος, μέσω ενός και μοναδικού θεμελιώδους νόμου ή αρχής. Η επιστήμη και, ειδικότερα η φυσική, είναι  αναγωγιστικές, καθώς αναζητούν, με αρκετή επιτυχία μάλιστα, την αναγωγή των συνθέτων φαινομένων και ποιοτήτων σε απλούστερα, με έσχατη μάλιστα κατάληξη έναν θεμελιώδη μαθηματικό νόμο, τον οποίο αναζητά και η πιο σύγχρονη θεωρία της φυσικής, η θεωρία των χορδών.

Περισσότερα...
 
Φερνάντο Πεσσόα, Ο οδοιπόρος PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2011 14:22

 

Εκδόσεις Νεφέλη, 2010.

Ο Φερνάντο Πεσσόα γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1888. Δημοσίευσε ελάχιστο μέρος του έργου του, το οποίο άφησε κλεισμένο μέσα σε ένα μπαούλο με  27.000 χειρόγραφες σελίδες.

Έγραψε με 72 διαφορετικά ονόματα-ταυτότητες. Η ιδέα ότι μπορεί να διαθέτει κανείς πολλά πρόσωπα ή εαυτούς, ασφαλώς δεν αναδύθηκε, εντελώς καινούρια, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Όπως σημείωνε ο ίδιος, στο πρόσωπο και το έργο του συντελείται η οριστική κατάρρευση της ιδέας ενός εαυτού ενιαίου και συμπαγούς ή έστω ενός κυρίαρχου εαυτού που, σαν μαέστρος, καθοδηγεί κατά βούληση τις υποδεέστερες, αλλά πάντοτε ελεγχόμενες από τον ίδιο εκδοχές του.
Περισσότερα...
 
Η νέα επιστήμη και το ακασικό πεδίο PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011 13:57
Ervin Lazlo
Εκδόσεις "Αρχέτυπο", 2008



Το "Ακασικό Αρχείο" (που ονομάζεται επίσης και "Ακασικό Χρονικό") είναι το διαρκές αρχείο όλων όσων συμβαίνουν και έχουν συμβεί ποτέ σε όλο το σύμπαν.

Σοφοί και μυστικιστές από τα πανάρχαια χρόνια υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα κοσμικό πεδίο που συνδέει τα πάντα, ένα είδος διαχρονικού και αιώνιου αρχείου στο οποίο είνα καταγραμμένα όλα όσα έχουν συμβεί στο σύμπαν, όπου διασώζονται όλες οι πληροφορίες.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL