Ερμηνεία του Σμαράγδινου Πίνακα του Ερμή του Τρισμέγιστου PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 23:10

Hortulanus
Εκδόσεις "Κυβέλη", 2007

Ο Σμαράγδινος Πίνακας αποτελεί ένα από τα βασικά κείμενα της ισλαμικής και της δυτικής αλχημείας, εμφανίστηκε δε για πρώτη φορά στα ακόλουθα έργα: περίπου το 650 μ.Χ. στο "Kitab al - Khaliqa wa Sanat al - Tabla", περίπου το 800 μ.Χ. στο "Kitab Sirr al - Asar", τον 12ο αιώνα στο "Kitab Ustuqus al - Us al - Thanni", και περίπου το 1140 μ.Χ. στο "Secretum Secretorum".

Ο Hortulanus, ή Hortulain, το μετέφρασε από τα λατινικά κατά τον 14ο αιώνα.

Μ' ένα κείμενο συμβολικό, ο Hortulanus σχολιάζει τον Σμαράγδινο Πίνακα του Ερμή του Τρισμέγιστου και ωθεί τον ειλικρινή αναζητητή σε περαιτέρω στοχασμούς.

Ο φυσικός, ο ψυχικός και ο πνευματικός άνθρωπος θα βρουν ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου αυτού του βιβλίου πολλές νύξεις για την περαιτέρω διεύρυνση της συνειδητότητάς τους. Η εσωτερική και η εξωτερική αλχημεία συναντιούνται ακριβώς σ' αυτό το σημείο, όπου η κατανόηση και η εφαρμογή βρίσκουν τον Λειτουργό πιο ώριμο, πιο συνειδητό, πιο ταπεινό και πιο έτοιμο να συνεχίσει την πορεία του προς την Αλήθεια.

Χ. Α.

 
Μαρία Βοναπάρτη (Princesse Marie) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 13:11
σκηνοθεσία: Μπενουά Ζακότ
πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Χάινζ Μπένετ, Αν Μπενέτ, Σεμπάστιαν Κοχ, Ντομινίκ Ρέιμοντ, Κριστιάν Βαντίμ, Γκόρντον Κατλίν, 'Εντιθ Περέ

Μαρία Βοναπάρτη ή μια ματιά στην ιστορία θα μπορούσαμε να πούμε. Μια ματιά στην Ιστορία της Ελλάδας, στην Ιστορία της Γαλλίας, στην Ιστορία του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, στην Ιστορία του Φρόιντ, στην Ιστορία της Ψυχανάλυσης, στην Ιστορία μιας γυναίκας που διεκδίκησε με όλα τα μέσα το δικαίωμά της να είναι και να αισθάνεται γυναίκα. 'Οταν όλες αυτές οι συγκυρίες συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα έχει πολλά να μας πει.
Περισσότερα...
 
Dogville PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007 13:10
σκηνοθεσία: Λαρς Φον Τρίερ
πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Lauren Bacall, Paul Bettany, Ben Gazzara, James Caan, Stellan Skarsgard

Ταινία συμβολική και αφαιρετική πάνω στην υποκρισία του ανθρώπου αλλά και της ανθρώπινης κοινωνίας (;) με προεκτάσεις που εγγίζουν την έννοια της δικαιοσύνης και τη διατάραξή της.

Μέσα σε μια μικρή πόλη φανταστικής περιοχής, μίας πόλης όπου η ζωή φαίνεται να κυλάει ήσυχα, κανονικά και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, καταφεύγει μία νεαρή κοπέλα που προσπαθεί να διαφύγει από κάποιους μυστηριώδεις ανθρώπους που την έχουν ακολουθήσει. Δεν ξέρουμε ούτε ποια είναι η κοπέλα αυτή, ούτε ποιοι την αναζητούν και γιατί, ούτε τις αιτίες της απόδρασής της.
Περισσότερα...
 
Δρουιδισμός. Μια φιλοσοφία του χθες και του αύριο PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007 23:04


Δρουίδης Kadith
Εκδόσεις "Κυβέλη", 1998


Οι Δρουίδες ήσαν ένα ιερό τάγμα ιερέων που αναπτύχθηκε στην Βρετανία και την Γαλατία. Η ονομασία τους προέρχεται από την σανκριτική λέξη druma, που σημαίνει βελανιδιά, ή dru, που σημαίνει δένδρο. Πράγματι, η βελανιδιά καταλαμβάνει σημαντική θέση στην λατρεία των Δρουίδων. Η ακριβής σημασία της λέξης ʽΔρουίδηςʼ ανιχνεύεται και σε άλλες γλώσσες. Η γαλλική λέξη druiah σημαίνει άγιος ή σοφός άνθρωπος, για τους Πέρσες το πνεύμα της νύχτας ή του σκότους ονομάζεται druh. Στα Ουαλλικά, drud σημαίνει "αυτός που αφαιρεί τις αμαρτίες".

Οι διδασκαλίες του Δρουίδων μοιάζουν πολύ με τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα. Δίδασκαν την ύπαρξη ενός υπέρτατου όντος, την ύπαρξη μιας μελλοντικής κατάστασης ανταμοιβών και τιμωρίας, την αθανασία της ψυχής και την μετενσάρκωση. Αυτές τις δοξασίες τις μετέδιδαν με μυστικά τελετικά που συνήθως τελούνταν σε ανοικτούς χώρους, σε δάση και σε ξέφωτα.

Περισσότερα...
 
'Ενας υπέροχος άνθρωπος (A beautiful mind) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007 13:09
σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ
σενάριο: Ακίβα Γκόλντσμαν
φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
μουσική: Τζέιμς Χάρνερ
πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Εντ Χάρις, Πολ Μπέντανι, Κρίστοφερ Πλάμερ

Αν το γεγονός ότι η παράνοια συμβαδίζει με την ιδιοφυία αποτελεί μια κοινή παραδοχή, πρέπει να μας απασχολήσει το γιατί συμβαίνει αυτό.

Για να προσεγγιστεί αυτή η πραγματικότητα πρέπει να εξετάσουμε τα πράγματα από λίγο πιο κοντά για να δούμε τις λεπτομέρειές τους.

Η ιδιοφυία αποτελεί μια ειδική διανοητική κατάσταση που συνήθως ξεπερνά τα, παραδεκτά, για τον μέσο όρο, πλαίσια και εφόσον το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται ως πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η διάνοια του ιδιοφυούς κινείται σε χώρους άγνωστους για τον μέσο άνθρωπο. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος της ιδιοφυίας, να ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη, την τέχνη ή ο,τιδήποτε άλλο αφορά στην εξέλιξη του ανθρώπου. Πρέπει να μπορεί να βλέπει ή να αισθάνεται πέρα από τον αποδεκτό ορίζοντα της ανθρωπότητας και να διαισθάνεται τις άλλες πραγματικότητες.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL