Η Μεγάλη Έκρηξη
Το Σύμπαν δημιουργήθηκε με μία Μεγάλη Έκρηξη ή μία Μεγάλη Ανάπαλση; PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα

Όπως είναι πλέον ευρύτερα γνωστό, η σύγχρονη κοσμολογία δέχεται ότι το Σύμπαν δεν υπάρχει εδώ και άπειρο χρόνο, αλλά είχε μία αρχή. Η αρχή αυτή συμπίπτει με τη λεγόμενη Μεγάλη  Εκρηξη.

Επιβεβαιώσεις για τον τρόπο αυτό δημιουργίας του Σύμπαντος, προσέφεραν κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα τρεις ομάδες παρατηρήσεων.  

Περισσότερα...
 
Κβαντική υφή του Χωροχρόνου – Ένα άλλο Σύμπαν PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα

Στη Νευτώνεια φυσική, ο χρόνος και ο χώρος συγκροτούν ένα υπόβαθρο, όπου συμβαίνουν τα φαινόμενα και τα γεγονότα, το οποίο όμως δεν επηρεάζεται από αυτά. Ο χρόνος ήταν διαχωρισμένος από τον χώρο.

 

Με την εμφάνιση της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, ο χώρος συνδυάστηκε και ενσωματώθηκε με τον χρόνο, στον  χωροχρόνο, ο οποίος όμως παραμορφώνεται από την ύπαρξη της ύλης και της ενέργειας.

 
Περισσότερα...
 
Οι αρχικές στιγμές της δημιουργίας του κόσμου μας και η σχέση με την ζωή μας PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα

Οι επιστήμονες συνεχίζουν με επίμονο και εντατικό τρόπο την θεωρητική και την πειραματική έρευνα της κατάστασης του σύμπαντος κατά τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του. Για τον λόγο αυτό προσπαθούν να διερευνήσουν, μακροσκοπικά μεν τις μορφές της ύλης με παρατηρήσεις "βαθέος πεδίου" με κατάλληλα τηλεσκόπια, παίρνοντας πληροφορίες της αρχικής εκείνης περιόδου με το φως, μικροκοσμικά δε αναπαράγοντας τις αρχικές εκείνες συνθήκες, αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Τελευταία από την σύγκρουση πυρήνων χρυσού με ταχύτητες που έφθαναν στο 99,995% της ταχύτητας του φωτός, κατάφεραν να αναπαράγουν τις ακραίες συνθήκες που, σύμφωνα με την θεωρία, επικρατούσαν σε χρόνο μερικών εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη 'Εκρηξη.

Περισσότερα...
 
Για την θεωρία της μεγάλης έκρηξης PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα

(από την συνέντευξη του αστροφυσικού Στράτου Θεοδοσίου στο 30ό τεύχος των Οδοδεικτών)

Μιλήσατε για εκρήξεις. Υπάρχει το ερώτημα αν συνέβη πραγματικά η Μεγάλη Έκρηξη. Εσείς τι λέτε; Και αν με την Μεγάλη Εκρηξη άρχισε η δημιουργία της ύλης, τι ήταν αυτό που εξερράγη και σε τι είδους χώρο;

Λείπει μια λέξη από την ερώτησή σας. Η "θεωρία" της Μεγάλης Εκρηξης. Αυτό τα λέει όλα. Εάν ξεκινήσουμε παλιά από όλες τις μυθολογίες, που εμείς οι αστρονόμοι λέμε κοσμογονία, από τους Αϊνού μέχρι τους Φινλανδούς, από εμάς έως τους Αζτέκους. Ολοι μιλάνε για κοσμικό αυγό. Τι πάει να πει κοσμικό αυγό; Συμπυκνωμένη ύλη, η οποία κάποια στιγμή εξερράγη. Το αυγό έδωσε το σπέρμα, τη ζωή. Μέσα του κρύβει μια ζωή. Αρα λοιπόν ήταν πολύ πιθανόν ο οποιοσδήποτε κοσμολογικός μύθος, οποιαδήποτε σκέψη του ανθρώπου, ειδικά μάλιστα των αστρονόμων -οι ιερείς ήταν και αστρονόμοι εκατό τοις εκατό- έπρεπε να ξεκινήσει από το κοσμικό αυγό.

Περισσότερα...