Η προστασία των ζώων στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 07 Μάιος 2009 10:23

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως τον αρκουδιάρη που, σέρνοντας στους δρόμους των πόλεων μια αρκούδα από έναν χαλκά, της χτυπούσε το τύμπανο κι αυτή σηκωνόταν στα δυο της πόδια. Πέρασαν κάποια χρόνια από τότε και  αυτό το θέαμα είναι πια παρελθόν, όπως και η εκπαίδευση των άτυχων αρκούδων, η οποία ήταν ουσιαστικά ένα βασανιστήριο πάνω σε πυρωμένο μέταλλο.


Πολλά προβλήματα ωστόσο που αφορούν τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα παραμένουν άλυτα στη χώρα μας: σκόπιμη κακομεταχείριση ζώων "για πλάκα", αδέσποτα σκελετωμένα ζώα, ζώα σκοτωμένα σε επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους, αλλά και μέσα στην πόλη, εγκατάλειψη κατοικιδίων από τους κυρίους τους, μετακίνηση των ζώων κάτω από άθλιες συνθήκες.

 

Σημαντικό πρόβλημα επίσης θεωρείται η περιφορά μέσω των τσίρκο άγριων ζώων από χώρα σε χώρα: οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κακομεταχείριση των άγριων ζώων και χορήγηση σε αυτά ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να εκτελούν νούμερα χωρίς να καθίστανται επικίνδυνα για τους ανθρώπους (οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι... επικίνδυνοι για τα "θηρία της ζούγκλας").

Όλα αυτά συζητήθηκαν μεταξύ Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπων 200 περίπου σωματείων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον τομέα προστασίας των ζώων. Το Υπουργείο προσανατολίζεται στην σύνταξη Ειδικού Ποινικού Κώδικα που θα επιβάλλει οικονομικές ποινές σε όσους κακοποιούν ή θανατώνουν σκοπίμως ζώα. Το απώτερο ζητούμενο βέβαια δεν είναι μια νομοθετική ρύθμιση, που -όπως συχνά συμβαίνει - ίσως και να παραμείνει ανενεργή, αλλά η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων πάνω στον σεβασμό και των άλλων μορφών ζωής.

 

 

 Ελένη Φράγκου