Οι μετρήσεις της διαφθοράς PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 19 Νοέμβριος 2009 00:30
Πιο "βρώμικη" είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας καθώς τα πρόσφατα σκάνδαλα επιδείνωσαν την εικόνα της χώρας μας και οδήγησαν σε υποβιβασμό στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, δεν έχουν υπάρξει επαρκείς προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς, ενώ σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Για όλους αυτούς τους λόγους, η βαθμολογία της Ελλάδας τo 2009 υποχώρησε στο 3,8 από 4,7 που ήταν πέρυσι στην Κατάταξη Αντιλήψεων για τη Διαφθορά (Corruption Perceptions Index).  

Η λίστα κατατάσσει 180 χώρες ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την έκταση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα (το 10 αντιστοιχεί σε χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και το 0 σε υψηλά). Στην παγκόσμια κατάταξη, πρώτη σε διαφθορά έρχεται η Σομαλία, ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Ιράκ και το Σουδάν. Τη μεγαλύτερη βαθμολογία και λιγότερη διαφθορά έχει η Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία, και την Ελβετία.   

Ένα ερώτημα, βέβαια, είναι αν μετριέται -και πώς- η διαφθορά και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως και ποια είναι η επίδραση της διαφθοράς του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο κι αν έχει νόημα, τελικά, να ξεχωρίζουμε τη διαφθορά σε ιδιωτική και δημόσια.

Κι ακόμη, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των μετρήσεων; Όταν π.χ. μετράμε την πίεσή μας και τη βρίσκουμε ψηλή, παίρνουμε κάποια μέτρα… Όταν μετράμε τη διαφθορά, μήπως απλώς πρόκειται για ένα νέο πεδίο δράσης της …στατιστικολαγνείας ή και για ένα νέο πεδίο άσκησής μας στην κριτική;