Η αξία του καθενός μας και οι συγκρίσεις της αξίας μας PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 24 Δεκέμβριος 2009 11:56
Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε αξία (και χρησιμότητα)∙ έχουμε και πολλή μάλιστα ο καθένας μας. Το πρόβλημα είναι όλα αυτά που την εμποδίζουν να εκδηλωθεί και πιο πολύ ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε. 

Είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουμε τα εμπόδια αυτά για να εμφανισθεί και να αναπτυχθεί η αξία μας, αλλά η προσοχή μας πρέπει να εστιασθεί όχι στα εμπόδια αλλά ακριβώς σε ό, τι συνιστά αυτή την αξία. Σ’ αυτό που νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε, σ’ αυτό που μπορούμε να κάνουμε, στις ικανότητές μας, στα ταλέντα μας, στις γνώσεις μας, στην εμπειρία μας. Αν εστιασθεί στα εμπόδια η αξία κινδυνεύει να ακυρωθεί...

 

Το ότι ο καθένας μας έχει διαφορετική αξία περικλείει μια παγίδα, αν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Αν συγκρινόμαστε με μέτρο κάτι στο οποίο αξίζει ο άλλος, μπορεί να υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Αν συγκρινόμαστε με μέτρο κάτι στο οποίο αξίζουμε εμείς, μπορεί να καλλιεργούμε την αλαζονεία μας.

Γι’ αυτό οι συγκρίσεις μπορούν να φανούν χρήσιμες, μόνο όταν υπάρχει η πρόθεση να μάθουμε από τους άλλους ή η πρόθεση της αλληλοσυμπλήρωσης με τους άλλους στα πλαίσια μιας συλλογικότητας.

 

Λάμπρος Κουλελής 

 

 

Σχετικό κείμενο Η ενέργεια της προσοχής χτίζει τον κόσμο μας