Αισιοδοξία για το μέλλον… PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 31 Δεκέμβριος 2009 20:38

Το άρθρο αυτό που αναφέρεται στα πλεονεκτήματα του θορίου απέναντι στο ουράνιο και δημοσιεύθηκε στο σάιτ μας για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου 2009, επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την είδηση ότι σε πολλές χώρες οι επιστήμονες πειραματίζονται με σκοπό να καταστήσουν το θόριο βασικό καύσιμο της πυρηνικής βιομηχανίας γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να αντικαταστήσει το ουράνιο με αποτέλεσμα η πυρηνική ενέργεια να γίνει πιο καθαρή, πιο ασφαλής και πιο φτηνή.

 

 

 

 

                                                                            * * *


 

 

Τέλος της πρώτης δεκαετίας μιας χιλιετίας και αρχή της επόμενης. Τα προβλήματα της προηγούμενης δεκαετίας συνωστίζονται στο κατώφλι της νέας, συνεχίζοντας τον αγώνα δρόμου μέσα στην χιλιετία. Αν και το ημερολόγιο των Μάγια τελειώνοντας το 2012 θέλει να προσδιορίσει και το τέλος του κόσμου, εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην επόμενη μέρα και να ελπίζουμε πως όποια και αν είναι αυτή ο άνθρωπος θα έχει κάτι να πει και κάτι να κάνει ακόμη πάνω στον πλανήτη αυτό.

 

 Πολλά τα προβλήματα που κληρονομεί η μια δεκαετία στην άλλη με βασικά το χρήμα, την ενέργεια και το περιβάλλον. Την μετανάστευση, πολλές φορές, την ξεχνάμε, κυρίως θέλουμε να την σβήσουμε από την μνήμη μας, γιατί στις ρίζες όλων μας υπάρχει ένα νομάδας –μετανάστης που ψάχνει διαρκώς για μια νέα πατρίδα στη γη μιας και η πατρίδα του εαυτού δεν βρίσκεται πια σε πρώτη προτεραιότητα.

Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνυφασμένο με το πρόβλημα της ενέργειας, διότι ενέργεια και περιβάλλον ταυτίζονται καθώς το περιβάλλον παρέχει την ενέργεια και η ενέργεια επανέρχεται εχθρική και καταστροφική για το περιβάλλον. Αν και κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Φύση δεν είναι απλά ένα στατικό περιβάλλον αλλά κυρίως ο δάσκαλος του ανθρώπου, είμαστε πλέον βέβαιοι ότι ο άνθρωπος δεν είναι ο καλύτερος μαθητής της Φύσης καθώς η συμπεριφορά του δείχνει όχι μόνο πως δεν την σέβεται, αλλά αντίθετα παραποιεί και τα μαθήματά της για το συμφέρον του.

Ουράνιο μια λέξη που έχει περάσει στην ζωή μας τις τελευταίας δεκαετίες διχάζοντας τον επιστημονικό κόσμο αρχικά για την διπλή κατεύθυνση της  χρήσης του. Πολύτιμο υλικό για παραγωγή ενέργειας και βασικό συστατικό των πυρηνικών όπλων. Με εμμονή κάποιοι συνεχίζουν να θέλουν να κατασκευάζουν πυρηνικούς αντιδραστήρες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την παραγωγή πλουτώνιου που είναι απαραίτητο για τα πυρηνικά όπλα, που είναι απαραίτητα για τον οπλοστάσιο των μεγάλων δυνάμεων, που είναι απαραίτητο για την διατήρηση του φόβου στους αντιπάλους, που είναι απαραίτητος…

Εμμονή στο ουράνιο, διότι μπορεί να προμηθεύει με πλουτώνιο και λογικά μπροστά στην Φύση αναρωτιέται κανείς: δεν υπάρχουν άλλες λύσεις; Μονόδρομος είναι η προσφορά των ενεργειακών πηγών στον άνθρωπο ή είναι μονόδρομος ο τρόπος της σκέψης που ο άνθρωπος ακολουθεί;

 

 

Από την Γερμανική και την ευρύτερη μυθολογία της περιοχής, προέρχεται ο Θορ, ο θεός της αστραπής και δίνει το όνομά του στο Θόριο, το ραδιενεργό στοιχείο που εμφανίζεται ως ο αντίπαλος του ουράνιου. Ραδιενεργό στοιχείο που παράγει σημαντική ενέργεια, όπως και το ουράνιο, αλλά δεν αφήνει τόσο πολλά τοξικά προϊόντα, κυρίως όμως δεν παράγει πλουτώνιο για βόμβες και αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημά του ταυτόχρονα.

 

Και ενώ οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να επαναπροσανατολίσουν την ενεργειακή πολιτική, μια κίνηση για την πυρηνική αναγέννηση μπορεί να φέρει πιο κοντά πηγές ενέργειες που δεν είναι τόσο καταστροφικές όσο το ουράνιο, έτσι για να αρχίσουμε να ελπίζουμε τώρα, στο κατώφλι της νέας δεκαετίας ότι ακόμη και το ενεργειακό πρόβλημα μπορεί να έχει εναλλακτικές στην λύση του, όταν προσέξουμε και ακούσουμε την Φύση λίγο πιο προσεκτικά, για να μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι σεβόμαστε το περιβάλλον.

 

Γιώργος Τσαντάκης