Ποια ρεύματα ενισχύουν οι πληροφορίες που διακινούμε μέσα από το διαδίκτυο; PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2010 12:43

Το ότι ζούμε μια ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα εποχή δεν το αμφισβητεί κανεις πια. Όσο, επίσης, δύσκολη και απαιτητική.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της εποχής, είναι η ραγδαία ανάπτυξη που παίρνει το διαδίκτυο, μέσα από το οποίο διακινείται ένας καταιγισμός πληροφοριών.

Η σημασία της πληροφορίας είναι τεράστια, καθώς προσφέρει πολύτιμη βοήθεια για την διαμόρφωση μιας ακριβούς εικόνας του κόσμου, για την διαμόρφωση ορθής γνώμης για όσα έχουμε να πράξουμε, για την δημιουργία συνειδητότητας… Αν, βέβαια, δεν είναι ανακριβής και εσφαλμένη.

Και διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό ότι πολλές από τις διακινούμενες πληροφορίες είναι αμφισβητούμενης ακρίβειας, ενώ κυκλοφορούν ακόμη και επιστημονικές ανακοινώσεις που παραποιούν στοιχεία της πραγματικότητας.

Αλλά, ιδιαίτερα στην εποχή μας, ένα άλλο φαινόμενο έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη σημασία και τη δύναμη της πληροφορίας. Κάποιες από τις διακινούμενες μαζικά πληροφορίες κινητοποιούν σε ολόκληρο τον πλανήτη πλήθος ανθρώπων και δημιουργούν ρεύματα ενέργειας και δράσης που κατευθύνονται προς ορισμένους στόχους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο άμεσης και ενεργού συμμετοχής των απλών πολιτών στις εξελίξεις. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη. Η περίπτωση της πρωτοφανούς ανά τον κόσμο αντίστασης στις παροτρύνσεις επίσημων φορέων για εμβολιασμό απέναντι στην νέα γρίπη είναι ένα πρόσφατο μικρό δείγμα.

Οι πολίτες πια σε όλον τον κόσμο έχουν πλουσιότερη ενημέρωση και από πολλές πηγές. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε σε πόσο ευεργετικές αποφάσεις και δράσεις μπορεί να οδηγήσει, αν αυτή η πληροφόρηση αποδίδει την πραγματικότητα. Και, αντίστοιχα, σε πόσο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να συμπαρασύρει η εσφαλμένη πληροφόρηση.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, καθώς η διακινούμενη πληροφορία αυξάνει τη δύναμη επίδρασης των απλών ανθρώπων και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, αποκτούν καίρια σημασία τα ερωτήματα:

Πόσο ελέγχουμε την ακρίβεια των πληροφοριών που δεχόμαστε;

Πόσο διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που με ευκολία, σχεδόν μηχανικά πολλές φορές, αναμεταδίδουμε σε γνωστούς και φίλους;

Τελικά: Ποια ρεύματα συμβάλλει ο καθένας μας να δυναμώσουν και να εξαπλωθούν; Και είναι αυτά συμβατά με τις αξίες μας;

Η μετάβαση, σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα όλων μας στην εξέλιξη της ζωής μας και των υποθέσεων που μας αφορούν γίνονται πιο ενεργά, κρύβει παγίδες και γι’ αυτό απαιτεί από όλους μας την ανάπτυξη των αντίστοιχων ικανοτήτων.

Λάμπρος Κουλελής