Προς τηλεθεατές ή ο τελικός νικητής PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Κυριακή, 21 Φεβρουάριος 2010 13:14

 

Προσοχή! 

Τα «θα» δεν είναι ειδήσεις, δεν είναι γεγονότα. 

Το περιεχόμενο των προβλέψεων και των προειδοποιήσεων ΔΕΝ έχει ακόμη συμβεί, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

 

Αν εμείς το θεωρούμε δεδομένο, αν τις προβλέψεις τις αισθανόμαστε ως γεγονότα, τότε, ως προς τις ψυχολογικές επιπτώσεις, είναι σαν να μας έχουν περικόψει περί τις τριάντα φορές ως τώρα τον 14ο μισθό, ενώ η χώρα έχει χρεοκοπήσει περί τις 50 ως 100 φορές. 

 

Γενικότερα, αν όλα όσα προαναγγέλλουν αυτοί που αρέσκονται στην κινδυνολογία τα δεχόμαστε παθητικά, τότε οι πάσης φύσεως «περικοπές» που υφιστάμεθα πάνε πολύ βαθιά, περικόπτουν το ίδιο το είναι μας... 

Επίσης, όσον αφορά στην τελική έκβαση μιας εξωτερικής πραγματικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό που «μετράει» είναι η εσωτερική πραγματικότητα των ανθρώπων. Ο φόβος, η γκρίνια, η κινδυνολογία, η καταστροφολογία, η ηττοπάθεια, η έλλειψη ελπίδας, η έλλειψη προοπτικής –αν, βέβαια συνεχίζονται και μας επηρεάζουν - είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να έρθουν τα χειρότερα. 

Ό, τι δεν είναι πραγματικό, ή ό, τι τέλος πάντων δεν είναι υλικά πραγματοποιημένο ακόμη, έχει τη δική του δυναμική. Αλλά και το να επικεντρωνόμαστε στο πραγματικό και να επιχειρούμε το καλύτερο δυνατό κάθε στιγμή, με πράξεις, πρώτα απ’ όλα, αλλά και με λόγια, δημιουργεί κι αυτό τη δική του δυναμική. 

Να δούμε ποια από τις δυο θα νικήσει… Αλλά, στην περίπτωση που αναπτύσσουμε αυτή τη δεύτερη δυναμική, ό, τι κι αν συμβεί εξωτερικά και βραχυχρόνια, σε μια οπτική ευρύτερων οριζόντων ο άνθρωπος βγαίνει νικητής… 

Λάμπρος Κουλελής