Από τη Σκοτεινή Ύλη, στη Σκοτεινή Ροή PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τρίτη, 23 Μάρτιος 2010 22:07
Οι κοσμολόγοι, όπως είναι γνωστό, έχουν μιλήσει στο παρελθόν για τη «σκοτεινή ύλη», στην οποία αποδίδεται η περιστροφή των γαλαξιών και για τη «σκοτεινή ενέργεια» που θεωρείται ότι επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος.

Μία νέα μελέτη, υπό τον Σάσα Κασλίνσκι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard των ΗΠΑ, ανέλυσε τις διακυμάνσεις στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου μικροκυμάτων, που αποτελεί «απομεινάρι» του αρχικού «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του Σύμπαντος και δείχνει ότι η θερμοκρασία είναι η ίδια όπου και να  κοιτάξει κανείς στον ουρανό (2,7 βαθμοί πάνω από το απόλυτο μηδέν).

Το σκάφος WMAP της NASA, όμως, έδειξε ότι υπάρχουν μικρής κλίμακας διαφοροποιήσεις σε αυτή την ενιαία θερμοκρασία.

Οι νέες έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μετακινούνται προς την κατεύθυνση ενός αριθμού ομάδων γαλαξιών, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι αυτοί οι γαλαξίες κινούνται σε σχέση με το υπόλοιπο Σύμπαν, μια κίνηση που είναι ανεξάρτητη από τη γενικότερη διαστολή του Σύμπαντος.

Ομάδες γαλαξιών κινούνται με τη μορφή φάλαγγας προς ένα συγκεκριμένο σημείο στην «άκρη» του Σύμπαντος. Αυτή η μυστηριώδης «σκοτεινή ροή» φαίνεται να είναι ξεχωριστή από τη γενικότερη συνεχή επέκταση του Σύμπαντος. Έτσι στη σκοτεινή ύλη και ενέργεια προστίθεται και η σκοτεινή ροή.

Μία πιθανή εξήγηση για τη «σκοτεινή ροή», μπορεί να δοθεί από την «θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού», σύμφωνα με την οποία το πολύ πρώιμο Σύμπαν (απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη δημιουργία του) ήταν σαν αφρός με «μπουρμπουλήθρες» και μια από αυτές «φούσκωσε» πληθωριστικά, για να γίνει το σημερινό Σύμπαν. Οι γειτονικές αρχέγονες «φυσαλίδες» μπορεί να ευθύνονται για την μυστηριώδη έλξη που ασκούν στους γαλαξίες σήμερα. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει, είναι ότι καταγράφουμε την επίδραση των τμημάτων του χωροχρόνου που βρίσκονταν εκεί, πριν τον πληθωρισμό του Σύμπαντος.

Σταμάτης  Τσαχάλης