Παιδιά που χάνουν την ακοή τους στην Κίνα PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Πέμπτη, 03 Μάιος 2007 16:46
10.000 παιδιά περίπου χάνουν κάθε χρόνο στην Κίνα την ακοή τους λόγω κατάχρησης φαρμάκων, και συγκεκριμένα αντιβιοτικών. Για την κατάσταση ευθύνονται οι γιατροί που συχνά παίρνουν προμήθειες από φαρμακευτικούς αντιπροσώπους για να συνταγογραφούν πολλά αντιβιοτικά, αλλά και οι γονείς που εμπιστεύονται τυφλά τα φάρμακα. Οι πωλήσεις αντιβιοτικών καλύπτουν το 30% των εσόδων των φαρμακείων.

Πρόωρη ενηλικίωση

Αμερικανοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η μόδα, η διαφήμιση, τα μουσικά βίντεο κλιπ και γενικότερα τα πρότυπα που προβάλλονται από τον κόσμο των ενηλίκων οδηγούν πρακτικά στην παράκαμψη της παιδικής ηλικίας και στην πρώιμη ενηλικίωση. Με άλλα λόγια, τα παιδιά, κυρίως δε τα κορίτσια, χάνουν από νωρίς την αθωότητά τους, συμπεριφέρονται ως ενήλικες και αρχίζουν να ενδιαφέρονται υπερβολικά για την εξωτερική τους εμφάνιση και την εικόνα τους ήδη από την ηλικία των 4 χρόνων! Το "τέλειο" σώμα, η "σέξι" εμφάνιση και η ανάγκη να θεωρούνται "ιν" από τους συνομηλίκους τους απασχολεί όλο και περισσότερα παιδιά με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί σήμερα ανορεξικοί ασθενείς στην ηλικία των 5 και 6 ετών.

Το φαινόμενο συνδέεται επίσης και με την ανεξέλεγκτη έκθεση και τον επακόλουθο εθισμό μικρών και μεγαλύτερων παιδιών στην τηλεόραση. 'Ωρες ολόκληρες βλέπουν τηλεόραση ασυνείδητα, ενώ οι περισσότερες εκπομπές που προβάλλονται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης έχουν έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα παιδιά δε που παρακολουθούν τηλεόραση μόνο τις ώρες του παιδικού προγράμματος αποτελούν το 18% των μικρώντηλεθεατών.

Ποια απόλαυση θα μπορέσει άραγε αύριο να καλύψει το κενό της χαμένης παιδικής ξενοιασιάς και αθωότητας;

Ο ρόλος του πατέρα στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που αφορούσε στον ρόλο των ανδρών στην εργασιακή και προσωπική ζωή. Ως προς τον ρόλο του πατέρα, οι άνδρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 66,7% ότι αισθάνονται καλύτεροι μπαμπάδες από τους δικούς τους και σε ποσοστό 54,5% ότι ασχολούνται με την φροντίδα των παιδιών (καθαριότητα, προετοιμασία γευμάτων κτλ.) Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Αθήνα οι πατέρες που ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών είναι λιγότεροι απ’ ό, τι σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι πρόσφυγες το 2006

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες το 2006, αριθμός διπλάσιος από αυτούς που καταγράφηκαν τις δύο προηγούμενες χρονιές. Η αύξηση οφείλεται στις ένοπλες συγκρούσεις στον Λίβανο και στο Ιράκ. Οι πρόσφυγες από τον Λίβανο και το Ισραήλ επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την εκεχειρία που επετεύχθη τον Αύγουστο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ αυτοί από το Ιράκ βρίσκονται ακόμη μακριά από τις εστίες τους, αφού η βία στη χώρα τους συνεχίζεται.

Ο ξεριζωμός των αμάχων δεν είναι πάντα απλά μια συνέπεια του πολέμου, αλλά πολλές φορές είναι σκόπιμη στρατηγική που ακολουθούν ταυτόχρονα τα κράτη και οι ομάδες ανταρτών.

Εκτός από τους πρόσφυγες, 24,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν στα τέλη του 2006 να μετακινηθούν στο εσωτερικό της χώρας τους για να είναι ασφαλείς.