"Ο πλανήτης σε κρίση, αιτία ο άνθρωπος" PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Τρίτη, 19 Δεκέμβριος 2006 12:44
Αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου του Κυριακάτικου τύπου. (ΕΘΝΟΣ, 26.11.2006). Μεταξύ άλλων λέγονται τα εξής:

"Ο μεγάλος απών στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης από πολιτικούς και επιστήμονες είναι το πραγματικό κλειδί του προβλήματος: η φύση της ανθρώπινης φύσης, αυτό το ανακάτεμα ανθρωπιάς και απανθρωπιάς...

Η καμπύλη της ηθικής παραμένει επίπεδη δια μέσου των αιώνων, σε αντίθεση με την εκθετική καμπύλη των επιστημών, της τεχνολογίας, της βιολογίας, των τεχνών και της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού".

Ο Γερμανός φιλόσοφος Hegel τόνιζε ότι: "ούτε οι άνθρωποι ούτε οι κυβερνήσεις, φαίνεται να διδάσκονται τίποτε από την ανθρώπινη ιστορία, ούτε ποτέ να ενεργούν βάσει συμπερασμάτων από την μελέτη της ιστορίας".

Αναρωτιέται κανείς, πραγματικά, γιατί να συμβαίνουν ακόμη όλα αυτά -σε τέτοια κλίμακα- μετά από τόση εμπειρία του ανθρώπου και της ανθρωπότητας; Γιατί τόση μανία να καταστρέψουμε το σπίτι μας; Βέβαια, λέμε: "δεν βαριέσαι όλα αυτά δεν θα συμβούν σήμερα, θα συντελεστούν στο μέλλον. Εμείς δεν θα ζούμε τότε. Ας τα βρούν οι άλλοι".

Ποιοί είναι αυτοί οι άλλοι; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα! 'Oμως, μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα!

Η απάντηση πιστεύουμε ότι υπάρχει στην πρόταση: η καμπύλη της ηθικής παραμένει επίπεδη! Τι σημαίνει επίπεδη ή οριζόντια; Μήπως η ηθική πρέπει να αποτελεί τον άξονα της πορείας του ανθρώπου και της ανθρωπότητας; Τότε όμως ως άξονας πορείας θα όφειλε να είναι κατακόρυφος, με φορά προς τα πάνω. Τότε η παραλληλότητα του άξονα αυτού και της εκθετικής καμπύλης εξέλιξης των επιστημών, της τεχνολογίας κ.λπ.. θα προσανατόλιζε την ζωή και την δραστηριότητα των ανθρώπων προς μία συνειδητή και ορθή κατεύθυνση χειρισμού των προβλημάτων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι χρειάζεται ανόρθωση της καμπύλης της ηθικής και μετατροπή της σε κάθετο άξονα συνειδητής κατεύθυνσης.

Σ. Τ.

Ημερομηνία καταχώρησης: 19.12.2006