Διαδικτυακά παιχνίδια: κόσμοι εικονικής πραγματικότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 12:52
του Σταμάτη Τσαχάλη

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν παγκοσμίως πολλά διαδικτυακά παιχνίδια, στα οποία οι παίκτες, είναι κυρίως νέοι διαφόρων ηλικιών.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει ένα τέτοιο παιχνίδι με όνομα Second Life (Δεύτερη Ζωή).

Είναι ένας τρισδιάστατος εικονικός κόσμος που επιτρέπει στους παίκτες να ζουν φανταστικές ζωές της επιλογής τους, με την διαφορά ότι τα περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι παίκτες-κάτοικοι αυτού του εικονοκόσμου έχουν θολώσει τα όρια μεταξύ του εικονικού και του πραγματικού. Πολλές πραγματικές εταιρείες έχουν ανοίξει τρισδιάστατα μαγαζιά. Σουηδικό Ινστιτούτο αποφάσισε να ανοίξει την πρώτη πρεσβεία, που θα χρησιμεύει ως πύλη πληροφοριών για τη Σουηδία και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος με τη σκανδιναβική χώρα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρώιτερ είναι ήδη εκεί, κ.λπ..

Πέρα από την διάσταση του παιχνιδιού, η εικονική πραγματικότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση επιτρέπει στους κατοίκους της να επιλέγουν να είναι αυτό που θέλουν και να κάνουν την ζωή που θέλουν να κάνουν!

Βέβαια, και τα παιχνίδια έχουν ορισμένους κανόνες και επομένως θα έλεγε κανείς ότι συμβαίνει κάτι ανάλογο με ό,τι γίνεται στην -λεγόμενη- πραγματική ζωή του κόσμου μας.

Υπάρχουν άραγε διαφορές; Υπάρχουν άραγε ομοιότητες ή αναλογίες; Υπάρχουν επιδράσεις στους παίκτες;

Η επιστήμη, σήμερα, θεωρεί ότι σε όλους τους κόσμους υπάρχουν και διαφορές αλλά και αναλογίες. Το θέμα, επομένως, καταλήγει στα αποτελέσματα που έχουν τα παιχνίδια αυτά του διαδικτύου πάνω στον άνθρωπο.

Επειδή στον κόσμο που ζούμε, τουλάχιστον προς το παρόν, συναντώνται και οι δύο όψεις των πραγμάτων, λειτουργεί δηλαδή ο δυαδικός νόμος, οφείλουμε να διερευνήσουμε το θέμα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Γενικά, τα "επικίνδυνα" μονοπάτια τέτοιων εικονικών ζωών είναι ακριβώς, οι επιλογές των παικτών να κινούνται θεωρητικά περισσότερο "ελεύθερα" και να κάνουν ό,τι επιθυμούν, γιατί στο κάτω-κάτω δεν κοστίζει και τίποτε -πραγματικά- η οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση! Παιχνίδι είναι! Εμείς ως όντα πραγματικά, είμαστε έξω από το παιχνίδι! Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται μία νοοτροπία, η οποία χρειάζεται προσεκτική και συνειδητή μελέτη γενικότερα.

Μια άλλη πλευρά του θέματος, είναι η ψευδαισθητική βίωση καταστάσεων που αφορούν στην πραγματική ζωή μας, όπως η δημιουργία σχέσεων με άλλους ανθρώπους, η δημιουργία φιλίας, η δημιουργία οικογένειας κ.λπ.. Μήπως με τον τρόπο αυτό λύνουμε τα προβλήματά μας με έναν τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα του εαυτού μας;

Από την άλλη πλευρά, ο άνθρωπος μπορεί και δοκιμάζει, έστω και «εικονικά» διάφορες εμπειρίες, τις οποίες δεν θα τολμούσε ή δεν θα του δινόταν η ευκαιρία να βιώσει στην καθημερινή του ζωή. 'Ετσι του δίνεται η δυνατότητα και με έναν άλλο τρόπο να γνωρίσει πιθανές πλευρές του εαυτού του, αξιοποιώντας τον εικονικό χρόνο.

Εξαντλούμε άραγε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η καθημερινή μας ζωή; Είναι κι αυτό ένα σοβαρό ερώτημα.

Θα μπορούσε κανείς να εξετάσει πάρα πολλές πλευρές του ζητήματος. Αλλά αυτό θα είναι χρήσιμο αν το κάνει ο καθένας με τον εαυτό του, θέτοντας ερωτήματα και δίνοντας απαντήσεις. Τότε είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως εργασία αυτογνωσίας.

Θα τελειώσουμε όμως με ένα ερώτημα: Αν και ο "πραγματικός", κατά την άποψή μας, κόσμος που ζούμε καθημερινά είναι μια εικονική πραγματικότητα ενός άλλου "πιό πραγματικού" κόσμου, τότε τι σημαίνει για εμάς η καθημερινή ζωή; Τί είναι η περίφημη "π ρ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α";

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.2.2006