Το σώμα, επειδή δεν έχουν απομείνει πολλές λύσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα
Σάββατο, 25 Νοέμβριος 2006 19:16
Το φυσικό σώμα του ανθρώπου είναι ένα κλειδί με το οποίο μπορούμε να λύσουμε όλα τα δύσκολα προβλήματα, λέει ο Πήτερ Ντένωφ και είναι αλήθεια πως στην εποχή μας τα δύσκολα προβλήματα πληθαίνουν με ρυθμούς ανεξέλεγκτους από την ανθρώπινη βούληση. Έτσι στην προσπάθεια να επιλύσουμε κάποια από αυτά θα έπρεπε να στραφούμε και στο κλειδί αυτό που πιθανόν να είναι και από τα τελευταία που μας έχουν απομείνει. Καθώς η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα περισσότερα από τα μέσα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί περισσότερο ή λιγότερο ανεπαρκή. Η πεποίθηση ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένα κλειδί μπορεί να αποδώσει μέρος της ιερότητας και του σεβασμού που έχει αφαιρεθεί από το σώμα, ώστε να κατορθώσει στην συνέχεια να πάρει την θέση του κλειδιού στην ανθρώπινη αντίληψη. Αλλά το σώμα είναι το κλειδί και πρέπει να ταιριάζει σωστά στην κλειδαριά προκειμένου να ανοίξει η πύλη των θαυμάτων. Το ανθρώπινο σώμα κατακερματισμένο και βαθιά πληγωμένο, άλλοτε θελημένα και άλλοτε αθέλητα, μέσα στους χρόνους της ανθρώπινης ιστορίας απαιτεί την αποκατάστασή του, και θα επιμένει σε αυτήν μέχρι επιτέλους να πετύχει το ζητούμενο, μέχρι να φτάσει στην αποκατάσταση θα αρρωσταίνει προσβλημένο από την περιφρόνηση και την εκμετάλλευση ζητώντας την προσοχή και την φροντίδα που του ανήκει σε κρεβάτια νοσοκομείων συνοδευμένο από τον πόνο, την πείνα και την δυστυχία.

Η αναλυτική ανατομική, φυσιολογική, βιολογική, βιοχημική κλπ προσέγγιση του ανθρώπινου σώματος δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αναλύουν και να εξετάζουν την σύνθεση του υλικού από το οποίο το κλειδί είναι κατασκευασμένο και το περίτεχνο σχήμα που έχει προκειμένου να ταιριάζει στην κλειδαριά του. Ξεμακραίνοντας ωστόσο από τον βασικό σκοπό της χρήσης του σώματος σαν κλειδιού.

Συνεχίζει την αναφορά του στον άνθρωπο, ο Πήτερ Ντένωφ λέγοντας, "Προς το παρόν ο άνθρωπος αντιπροσωπεύει την τελειότερη μηχανή επί της Γης, εφοδιασμένη με το εσωτερικό της ραδιόφωνο που συλλαμβάνει τα κύματα που προέρχονται από τον έλλογο κόσμο". Και αν το σώμα είναι το κλειδί, τότε τα κύματα από τον έλλογο κόσμο έρχονται για να προσανατολίσουν στην έλλογη χρήση του στην κλειδαριά. Διότι η διαδικασία του ανοίγματος των πυλών συνήθως κατευθύνεται από τον έλλογο κόσμο. Σε καιρούς που το παράλογο στην ανθρώπινη συμπεριφορά τείνει να κυριαρχήσει, όπως όλοι λίγο πολύ παραδέχονται, η σχέση με το έλλογο δεν είναι απλά πολύτιμη, αλλά πιθανόν και η τελευταία ελπίδα για την ζωή. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι η τελειότερη μηχανή δεν εξασφαλίζει ωστόσο και την σωστή λειτουργία της κάτω από τις κακοποιήσεις που έχει υποστεί, ούτε βεβαιώνει για την σωστή γνώση της χρήσης της. Έτσι μπορεί να κατέχουμε την τελειότερη μηχανή, αλλά πιθανόν να μην ξέρουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε, και να μην ξέρουμε ακόμη κατά πόσον είναι ακέραιη όπως θα έπρεπε.

Το από αιώνων ζητούμενο της αυτογνωσίας εν προκειμένω παίρνει μια νέα χροιά με τους λόγους του Πήτερ Ντένωφ "Ο άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει καλά τη δομή του σώματός του. Αυτό είναι ένα όργανο με το οποίο παίζει ο άνθρωπος".

Είναι αλήθεια ότι με τα όργανα του σώματός μας ασχολούμαστε κυρίως όταν ξέρουμε ότι πάσχουν ή όταν μας δίνουν κάποιες ενοχλήσεις σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Έτσι για πολλά όργανα αγνοούμε ακόμη και την ύπαρξή τους, ενώ για κάποια άλλα δεν ξέρουμε πού εντοπίζονται. Αντίθετα, τα όργανά μας ποτέ δεν ξεχνούν την αναγκαιότητα και τον ρόλο τους και δεν εγκαταλείπουν την προσφορά τους στο σύνολο του σώματος. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, να μην γνωρίζουμε δηλαδή τα όργανα του σώματος, την θέση και την λειτουργία τους, θα ήταν υπερβολή να απαιτούσαμε από κάποιον να γνωρίζει τον τρόπο φροντίδας κα μεταχείρισης αυτών των οργάνων. Η φροντίδα των οργάνων είναι εκείνη που εξασφαλίζει την ζωή και την λειτουργία τους.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε όλα τα όργανα κατέχει ο εγκέφαλος. Η ιδιαιτερότητά του αυτή τονίζεται από την θέση του που αφενός βρίσκεται στην κορυφή του σώματος και αφετέρου από το ότι είναι το μοναδικό όργανο που φυλάσσεται τόσο καλά μέσα στο οστέινο κρανίο αλλά και από το ότι μόνο αυτό βρίσκεται μέσα στο κρανίο σε αντίθεση με τις άλλες κοιλότητες του σώματος, θώρακας και κοιλιακή χώρα, που περιέχουν πολλά όργανα. Αλλά, αν πρόκειται μέσα στις επιδιώξεις του ο άνθρωπος να περιλάβει μια ευρύτερη γνώση του εαυτού του, τότε ο εγκέφαλος έχει βασικό ρόλο, ακόμη και αν πρόκειται ο άνθρωπος να αναζητήσει μια ευρύτερη γνώση του κόσμου αυτού και πάλι ο εγκέφαλος έχει την δική του θέση.

Συνήθως, όταν γνωριζόμαστε με κάποιον υπάρχουν μερικά στοιχεία που συνιστούν την γνώση αυτή. Έτσι για παράδειγμα ρωτάμε την ηλικία κάποιου ή τον τόπο καταγωγής του ή το επάγγελμά του ή γενικότερα τα ενδιαφέροντά του, όπως επίσης ρωτάμε για την κατάσταση της υγείας του. Μια τέτοια επικοινωνία μάς δίνει μια βαθύτερη γνώση του αντικειμένου που μας ενδιαφέρει. Η ηλικία του εγκεφάλου είναι ένα ζήτημα που πηγαίνει πολύ βαθιά μέσα στον χρόνο και τον χώρο και συναρτάται με την ανάπτυξή του και τους δρόμους που αυτή έχει ακολουθήσει. Ακόμη δε περισσότερο για κάποια πράγματα θέλουμε να γνωρίζουμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα, όπως επίσης και τις συνθήκες λειτουργίας. Ζούμε δε σε μια εποχή όπου απαραιτήτως κάθε συσκευή που κυκλοφορεί συνοδεύεται από ένα ογκώδες εγχειρίδιο χρήσεως και λειτουργίας προκειμένου να γίνει σωστή χρήση της συσκευής για να μην προκληθούν αφενός ατυχήματα αλλά και να συντηρηθεί για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο αφετέρου. Στην περίπτωση του ανθρώπινου σώματος, ενώ οι οδηγίες είναι πολλές δεν λαμβάνονται πάντοτε σοβαρά υπόψη με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές βλάβες και μάλιστα ανεπανόρθωτες μερικές φορές. "Πρέπει να ξέρετε ότι η δύναμη του εγκεφάλου σας εξαρτάται από την υγεία του εγκεφάλου σας. Το πρώτο όργανο μέσω του οποίου εκδηλώνεται το ανθρώπινο πνεύμα είναι ο εγκέφαλος. Κατά συνέπεια, οφείλετε να προστατεύσετε αυτό το μοναδικό όργανο δια του οποίου μπορείτε να εκδηλωθείτε.

Κατά μήκος των όλων των εγκεφαλικών περιελίξεων, των αυλακιών, κυλάει η κοσμική ενέργεια της συνειδητής ζωής, την οποία χρησιμοποιεί η ζωή. Η ενέργεια της σκέψης κυλάει ακριβώς κατά μήκος των εγκεφαλικών ελίκων, κατά μήκος δε αυτών εξέρχεται και πάλι προς το εξωτερικό. Οι έλικες αυτές είναι οδηγοί των ενεργειών όλου του διαστήματος" συνεχίζει ο Πήτερ Ντένωφ εστιάζοντας το ζήτημα στον εγκέφαλο, διότι είναι απαραίτητο να περάσουμε στην φάση της συνειδητής ζωής που απαιτεί ο συντονισμός με το έλλογο στοιχείο.

Στην περίπτωση του εγκεφάλου αυτό που ιδιαίτερα ενδιαφέρει τον σύγχρονο άνθρωπο είναι η ανάπτυξη και η λειτουργία του φλοιού, ένα τμήμα το οποίο αποτελεί το πιο πρόσφατο απόκτημα του εγκεφάλου και βρίσκει την μεγαλύτερη χρήση του από τον άνθρωπο. Η φαιά ουσία του φλοιού, αυλακωμένη και χωρισμένη σε λειτουργικές και τοπογραφικές περιοχές, αναλαμβάνει την διεκπεραίωση των πιο δύσκολων υποθέσεων της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας. Στην διαμόρφωση του μεγέθους και των αυλάκων του εγκεφαλικού φλοιού σημαντική θέση έχει η πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος εντός του οποίου διαμορφώνεται ο εγκέφαλος και οι σχέσεις του με αυτό. Στην λειτουργική πλευρά του εγκεφάλου διαμορφωτικό ρόλο έχουν πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και η διατροφή η οποία στην πραγματικότητα υποβαθμίζεται όσον αφορά τον ρόλο της στην εγκεφαλική λειτουργία. Βέβαια με μεγάλη προσοχή φροντίζουμε την διατροφή όσον αφορά άλλα όργανα, όπως π.χ. το συκώτι που συχνά υποφέρει από διατροφικούς παράγοντες, ενώ η φροντίδα για την διατροφή του εγκεφάλου είναι μειωμένη.

Αυτοί που ασχολούνται με την διατροφή συχνά λένε πως είμαστε ό,τι τρώμε θέλοντας να δώσουν έμφαση στην επίδραση της διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν μεταφέρουμε την ίδια πρόταση στην εγκεφαλική λειτουργία τότε μπορούμε να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Για να πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα ας δούμε τι κάνει μεταξύ πολλών άλλων εργασιών ο εγκέφαλος. Oι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες, οι συνήθειες, οι σκέψεις, η διαμόρφωση των συναισθημάτων, ο θυμός , η χαρά, η λύπη, ο ενθουσιασμός, οι πλάνες, οι ψευδαισθήσεις, η γνώση, η μνήμη, το κίνητρο, ο βουλητικός έλεγχος και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την συμπεριφορά μας εξαρτώνται από τον εγκέφαλο, για να φτάσουμε μέχρι την ανώτατη λειτουργία η οποία φαίνεται να διαμορφώνεται σε αυτόν, την συνειδητότητα που φαίνεται να δείχνει σημαντικές λειτουργικές αλλαγές καθώς κανείς περνά από την φάση της ασυνειδητότητας σε εκείνη της συνειδητότητας. Ξεκινώντας από τα πολύ απλά πράγματα, όπως είναι η διατροφή, θα μπορούσε να ξεκινήσει η αντιστροφή της πορείας για να μπορέσει ο άνθρωπος να αποκτήσει όλες εκείνες τις ικανότητες που θα τον καταστήσουν ξανά το πολύτιμο κλειδί για την επίλυση των γήινων και κοσμικών προβλημάτων. Βέβαια ο άνθρωπος θα ήθελε και πάλι εν προκειμένω να μονοπωλήσει το χαρακτηριστικό του ελλόγου στοιχείου, για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση και πάλι στην δημιουργία. Αυτό δεν είναι ανέφικτο, αλλά με τις προϋποθέσεις του σεβασμού όλων εκείνων των ελλόγων δυνάμεων που προσπαθούν να εμφανιστούν και ο ίδιος τις αγνοεί. 

Γιώργος Τσαντάκης