Κι όμως πάνω από τα σύννεφα μιζέριας της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει πάντα φως... PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2008 17:06

'Ενα σύννεφο μιζέριας, καχυποψίας και απογοήτευσης έχει απλωθεί πάνω από την ελληνική κοινωνία.

'Οχι ανεξήγητα, καθώς το τροφοδοτούν οι συνεχείς αναθυμιάσεις από μια παρατεινόμενη κρίση αξιοπιστίας του κράτους και των πολιτικών, από τα αλληλοδιαδεχόμενα σκάνδαλα, από μια σταδιακή επικράτηση μεθόδων του υποκόσμου στη δημόσια ζωή, από μια αδιαφορία και αλαζονεία των ισχυρών απέναντι στα προβλήματα των πολλών, από μια χωρίς τέλος οικονομική πολιτική "λιτότητας" εν μέσω φαινομένων νόμιμου και μη υπερπλουτισμού των ολίγων.

Τα ελληνικά κόμματα, οι οργανωμένοι φορείς, το ελληνικό κράτος, αδυνατούν να δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής. Μια γενναιόδωρη πράξη χωρίς υπολογισμούς και προεκλογικές σκοπιμότητες έλειψε δραματικά από την "ατζέντα" της ελληνικής πολιτικής.


Το σύννεφο αυτό της μιζέριας κατεβαίνει ολοένα και πιο χαμηλά και πνίγει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την νέα γενιά. Μια νοσηρή παθητικότητα διατρέχει τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας -που αρκείται να "σκανδαλίζεται" από τα σκάνδαλα (βλέπε αθρόες πωλήσεις εντύπων με το σχετικό ροζ υλικό)- ή μια οργισμένη αλλά τυφλή "ενεργητικότητα" διακατέχει κάποιους αγανακτούντες από τα φαινόμενα του καιρού.

'Οπως, όμως, έχει διαπιστώσει όποιος έχει ταξιδέψει με αεροπλάνο μέσα στα σύννεφα, εξακολουθεί πάντα να υπάρχει ένα δυνατό και άπλετο φως που προβάλλει μόλις το αεροπλάνο υψωθεί πάνω από αυτά. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο καθένας μας, μπορεί να κάνει μια "νοερή απογείωση" πάνω από τα σύννεφα της μιζέριας, να αναζητήσει και να ξαναβρεί την ελπίδα, τη δύναμη, την προοπτική, την όρεξη για ζωή και δημιουργική δράση. (Δεν είναι αδύνατο. Κάποια άτομα και κάποιες ομάδες με φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση φαίνεται πως το έχουν πετύχει πάντως αυτό...).

'Ωσπου οι μικρές και αδύναμες ατομικές κινήσεις να αρχίσουν να γίνονται πιο συνειδητές και να συνενώνονται σε συλλογικές δράσεις ολοένα και πιο δημιουργικές, ολοένα και πιο αποφασιστικές και να "μπολιάσουν" το "σύστημα", το πολιτικό και το οικονομικό, και όλο το κοινωνικό περιβάλλον, με νέες ιδέες, με νέες πολιτικές, και, κυρίως, με νέες πράξεις ανιδιοτελείς, γενναιόδωρες και ευεργετικές για το κοινωνικό σύνολο.

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.1.2008