Ο εγκέφαλος διαλέγει αναμνήσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Σάββατο, 12 Ιανουάριος 2008 17:36

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η ικανότητα του εγκεφάλου να απωθεί κάποιες αναμνήσεις μειώνει την πίεση που ασκείται από κέντρα ελέγχου της μνήμης τη στιγμή που αυτός προσπαθεί να θυμηθεί κάτι σημαντικό. Ξεχνάμε όσα δεν μας είναι απαραίτητα- θυμόμαστε όσα χρειαζόμαστε. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Nature Neuroscience" και είναι η πρώτη φορά που καταγράφτηκε οπτικά ο εγκέφαλος την ώρα που απωθεί αναμνήσεις οι οποίες τον βγάζουν "εκτός τροχιάς". Συγκεκριμένα, την ώρα της απώθησης οι ερευνητές είδαν μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία χρησιμοποιείται ιδιαίτερα όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να διαλέξει μία από τις διαθέσιμες επιλογές, για κάποιο θέμα. Επιλεκτική είναι η μνήμη και με τις δυσάρεστες αναμνήσεις μας. Μπορεί ο εγκέφαλος να διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα διατήρησης της μνήμης για μια ζωή, αλλά μία από τις βασικές του λειτουργίες είναι να ξεχνάει.Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα διαθέτουν εγκεφαλικά συστήματα που τους επιτρέπουν να σβήνουν την "αχρείαστη" μνήμη, ώστε να προλαμβάνεται η υπερφόρτωση του εγκεφάλου τους.

("Τα Νέα", 9 Ιουνίου 2007)

Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα της λειτουργίας και των δυνατοτήτων τού ανθρώπινου εγκεφάλου. Η επιστήμη, στηριζόμενη στα μέσα που διαθέτει σήμερα, αποκαλύπτει σιγά-σιγά και φωτίζει σταδιακά, τα μέχρι τώρα "αινίγματα" του εγκεφάλου.

Κάθε φορά που κάτι ανακαλύπτεται και δίνει λύσεις σε διάφορα θέματα, τα οποία αφορούν στο ανθρώπινο ον, συνοδεύεται και με μία σειρά ερωτημάτων για την πληρέστερη κατανόησή τους.

'Ετσι και στην περίπτωση αυτής της δημοσίευσης έρχονται στην επιφάνεια, παράλληλα με τις ανακαλύψεις των ερευνητών, στοιχεία που χρήζουν περισσότερης μελέτης, ώστε να κατανοηθούν σε μεγαλύτερο βάθος, στα πλαίσια της γνώσης του βιολογικού οργανισμού μας, αλλά και στην ευρύτερη γνώση του εαυτού μας.

Γνωρίζουμε από την λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών ότι η μείωση της χωρητικότητας της μνήμης τους μειώνει πολύ την ταχύτητα επεξεργασίας τους, μέχρι και που την ακυρώνει. Γι' αυτό χρειάζεται κάθε τόσο να σβήνουμε πληροφορίες που δεν μας ενδιαφέρουν ή να αυξάνουμε την χωρητικότητα της μνήμης.

Επίσης, παίζει σπουδαίο ρόλο η τακτοποίηση των πληροφοριών, ώστε να διευκολύνεται η επεξεργασία τους και η εύκολη ανάκλησή τους όποτε το χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με την έρευνά μας
1. Ο εγκέφαλος διαλέγει αναμνήσεις!
2 Απωθεί, ξεχνάει όσα δεν μας είναι απαραίτητα!
3. Απωθεί τις δυσάρεστες αναμνήσεις!

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο ό,τι απωθείται μέσα στον χώρο της μνήμης ξεχνιέται, δεν σβήνεται. 'Αρα μπορούμε να απαλλασόμαστε προσωρινά από την ανεπιθύμητη ατάκτως αποθηκευμένη πληροφορία, αλλά δεν την σβήνουμε, ως πιθανά άχρηστη πλέον. Επομένως κάποτε θα εμφανιστεί το πρόβλημα της έλλειψης χωρητικότητας μνήμης και το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του εγκεφαλικού συστήματος.

Στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο μπορεί να σβήσει κάτι από την μνήμη ο χειριστής.

Το ίδιο δεν μπορεί να γίνει και από τον άνθρωπο στον εγκέφαλό του; Αυτό δεν εξαρτάται από την συνειδητότητα του ανθρώπου;

Είναι η μικρή χωρητικότητα του εγκεφάλου μας αιτία της ασθενούς μνήμης;

'Εχει ο εγκέφαλος ορισμένη χωρητικότητα που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Η εξασθένηση της μνήμης είναι μόνο ένα βιολογικό φαινόμενο ή και ψυχολογικό;

Στην ανάκληση πληροφοριών από την μνήμη, δεν παίζει ρόλο ο πόνος και φόβος ως παράγοντες αντίστασης στον μηχανισμό τακτοποίησης και ροής των πληροφοριών;

Δεν μπορεί ο άνθρωπος να επέμβει στον μηχανισμό ανάκλησης πληροφοριών και να τον ενεργοποιήσει ώστε να ανακαλεί τις πληροφορίες που θέλει;

Η επιστήμη μάς πληροφορεί ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου συνεχίζει να εργάζεται και κατά την διάρκεια του ύπνου, ταξινομώντας τις πληροφορίες, αλλά με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ή που μέχρι τότε γνωρίζει.

Δεν εξαρτάται η ποιότητα της ταξινομητικής εργασίας του εγκεφάλου κατά τον ύπνο, από κάποιες εγγεγραμμένες αρχές και κριτήρια που θέτει συνειδητά ο άνθρωπος;

Τα θέματα αυτά δεν τελειώνουν, όσες ερωτήσεις κι αν κάνουμε. Προς το παρόν ας συλλογιστούμε στα ήδη πολλά ερωτήματα για τον εγκέφαλό μας.

Σταμάτης Τσαχάλης 
Ημερομηνία καταχώρησης: 12.1.2008