"Εξοπλισμοί... κατά των μικροβίων" PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Κυριακή, 06 Αύγουστος 2006 00:05
Η τακτική που συνηθίσαμε να ακολουθούμε στις άλλες εκφάνσεις της ζωής μας φαίνεται να αφορά και την φιλανθρωπία. Την χαρακτηρίζει η ίδια αντίφαση, για να μην πούμε η υποκρισία. Άλλα λέμε ότι θέλουμε και άλλα κάνουμε στην πράξη. Επιθυμούμε την ειρήνη και επενδύουμε σε προγράμματα εξοπλισμών. Επιθυμούμε την υγεία και επενδύουμε σε προγράμματα εξοπλισμών κατά των μικροβίων. Ποιος είναι ο εχθρός;

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, του προέδρου της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, διαθέτει, όπως ανακοινώνεται στον τύπο, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον τομέα της υγείας κάθε χρόνο, με σκοπό την καταπολέμηση των ασθενειών εκείνων, όπως ελονοσία , φυματίωση κ.λπ., που ενώ έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τον δικό μας κόσμο, εξακολουθούν να υφίστανται αλλού.

Ετσι, αυτή τη στιγμή, στην Αγκόλα οι νεκροί από την επιδημία της χολέρας που μαστίζει την χώρα από τις αρχές του έτους φθάνουν τις 2000. Αιτία της εξάπλωσης του μικροβίου, η έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής, η λειψυδρία και η καταστροφή των υποδομών της χώρας στον 27ετή πόλεμο.

Ποιο το αποτέλεσμα των τόσων δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Οπως μας πληροφορούν διάφορα δημοσιεύματα κατά καιρούς η χρηματοδότηση πηγαίνει σε προγράμματα έρευνας νέων εμβολίων, νέων αντιβιοτικών, επιπλέον παραγωγής φαρμάκων, ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη, ψεκασμών για την περίπτωση της ελονοσίας κ.λπ..

Καλά τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, αλλά η υγεία πρωτίστως είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης, κατ' αρχήν, και της βελτίωσης, στην συνέχεια, των συνθηκών των απαραίτητων για την επιβίωση. Τροφή, νερό, υγιεινό περιβάλλον: ένας υγιής οργανισμός δεν προσβάλλεται εύκολα από μικρόβια και ιούς.

Τίνος ιδρύματος το πρόγραμμα φιλανθρωπίας θα αναλάβει ένα μέρος της αποκατάστασης της υγείας των ανθρώπων της Αγκόλα, βοηθώντας στην δημιουργία ενός σύγχρονου αποχετευτικού και υδρευτικού δικτύου μιας πόλης της; Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν ανάλογες προσπάθειες, αλλά δεν προβάλλονται, δεν φθάνουν τα φώτα της δημοσιότητας έως αυτές, αν και θα έπρεπε να τους δίνεται ο πρώτος λόγος .

Ρωξάνη Γκάτζογλου

Ημερομηνία καταχώρησης: 6.8.2006