Η "υποβάθμιση" του πλανήτη Πλούτωνα PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Κυριακή, 17 Σεπτέμβριος 2006 00:10
Η επιστημονική άποψη

Από καιρό τώρα άρχισε ένα, κατά την γνώμη μας, σοβαρό θέμα διένεξης μεταξύ των αστρονόμων. Είναι ο Πλούτωνας πλανήτης;

Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα, από την αρχή, όπως εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα. Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε από τον Clyde Tombaugh, το 1930.Το 2003 ανακαλύφθηκε, με την ονομασία 2003 UB313, ένας παγωμένος βράχος στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος. Στα τέλη της περσινής χρονιάς προσδιορίστηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθός του και ονομάστηκε ανεπίσημα "Ζίνα", από το όνομα της γνωστής τηλεοπτικής πολεμίστριας. Το σώμα αυτό ακολουθεί μια έντονα πεπλατυσμένη τροχιά σε μέση απόσταση 14 δισ. χιλιομέτρων από τον 'Ηλιο. Το έτος του διαρκεί 600 γήινα χρόνια περίπου και η επιφάνειά του είναι παγωμένη στους -250 βαθμούς Κελσίου. Αυτό, το μακρινότερο γνωστό αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα, είναι από 70 έως 700 χιλιόμετρα μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, γεγονός που ανάγκασε τη Διεθνή Αστρονομική 'Ενωση να διερωτηθεί αν πρέπει να του αποδώσει τον τίτλο του δέκατου πλανήτη.

Μετά από έντονες διαφωνίες -που συνεχίζονται τώρα ακόμη και μετά την τελική απόφαση- η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) αποφάσισε τελικά να περιορίσει σε οκτώ τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και να δημιουργήσει τη νέα κατηγορία των "πλανητών νάνων". Η "Ζίνα" χαρακτηριζόταν από πολλούς αστρονόμους "ο δέκατος πλανήτης", μέχρι που η 'Ενωση αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο ορισμό για τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος και να τους μειώσει από εννέα, σε οκτώ.

Σύμφωνα με τον ορισμό, πλανήτης είναι κάθε σώμα που 1) περιφέρεται γύρω από τον 'Ηλιο, 2) διαθέτει αρκετή βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα, και 3) διακρίνεται από τα γύρω του μετέωρα σώματα, έχοντας καθαρίσει την τροχιά του και έλκοντάς τα πάνω του.

Μετά από αυτά η Αστρονομική 'Ενωση, στις 24 Αυγούστου 2006, στην Πράγα, αποφάσισε ότι ο Πλούτωνας δεν μπορεί να ονομάζεται πλέον Πλανήτης, γιατί δεν εκπληρώνει την τρίτη προϋπόθεση του ορισμού των Πλανητών! Εν τω μεταξύ μετονομάζει την "Ζίνα" σε "'Εριδα" και τον δορυφόρο της "Δυσνομία". Οι ονομασίες αυτές έχουν επιλεγεί από την Ελληνική μυθολογία, ενσαρκώνοντας πιστά τον μύθο στη νέα μορφή του Ηλιακού Συστήματος.

Στην ελληνική μυθολογία, η 'Ερις είναι η θεότητα της διχόνοιας, που, επειδή δεν προσκλήθηκε σε μια γιορτή των θεών, έριξε στον κήπο τους ένα μήλο. Η 'Ηρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη κάλεσαν τον Πάρι να διαλέξει ποια από τις τρεις θα πάρει το διαβόητο μήλο της 'Εριδας. Το πήρε τελικά η Αφροδίτη, που προσέφερε ως αντάλλαγμα στον Πάρι την Ωραία Ελένη, αιτία του Τρωικού Πολέμου.

Οι διαμαρτυρίες για τον εξοστρακισμό του Πλούτωνα συνεχίζονται, με τους "αντιφρονούντες" να προγραμματίζουν συνέδριο του χρόνου για την δημιουργία νέου, καλύτερου ορισμού των πλανητών. Το θέμα είναι σε εκκρεμότητα!

Η άλλη άποψη

Στις 25 Νοεμβρίου 1965, συνέβη στην Αθήνα κάποιο, κατά την γνώμη μας σημαντικό γεγονός. Βρισκόταν στην Αθήνα ο τότε γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Μαρσέλ Καμύ. Ανάμεσα στα άλλα, ο Καμύ έδωσε μια συνέντευξη τύπου, στους αντιπροσώπους του Ελληνικού τύπου, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθερία στις 5 Δεκεμβρίου 1965 (σελ. 13-14). Αναφέρθηκε σε κάποιον 'Ελληνα Ορφιστή Δάσκαλο, ονομαζόμενο Δημήτριο Σεμελά, ο οποίος είχε δώσει στοιχεία για τον 9ο πλανήτη, τον οποίο είχε ονομάσει Δώρα. Το γραπτό πολυγραφημένο κείμενο, παλαιότερης εποχής γράφει: "Δώρα! Είναι το όνομα που αποφασίσαμε να δώσουμε στον τρίτο πλανήτη της τελευταίας και υπερτροχιακής τριστοιχίας, τον οποίον οι αστρονόμοι μας αγνοούν ακόμα. 'Ενας πλανήτης που οι μυημένοι του Ορφέα και του Πυθαγόρα γνώριζαν κιόλας και τον ονόμαζαν Ωμέγα".

Τα νέα αναστάτωσαν τότε τον Καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης, Κ. Χασάπη. Ο ίδιος τότε είπε ότι "αυτά τα πράγματα δεν γίνονται"! 'Αλλαξε όμως γνώμη όταν κάποιος του προσκόμισε το πολυγραφημένο κείμενο το οποίο είχε γραφτεί πριν από το 1930, έτος που ανακαλύφθηκε ο Πλούτωνας από την επιστήμη. Στο κείμενο αυτό, απόσπασμα του οποίου αναφέραμε παραπάνω, υπήρχαν αναλυτικά τα στοιχεία του πλανήτη Δώρα, όπως ο χρόνος περιστροφής του γύρω από τον 'Ηλιο, η ταχύτητα κ.λπ., στοιχεία τα οποία συνέπιπταν με τα στοιχεία του πλανήτη Πλούτωνα.

Ο πλανήτης λοιπόν, που οι αστρονόμοι ονόμασαν το 1930 Πλούτωνα, ήταν γνωστός από πολύ πιο παλιά.

Μάλιστα, επειδή ο Πλούτωνας εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον 'Ηλιο σε 246 χρόνια -μέγεθος που ξεπερνά κατά πολύ το ανθρώπινο-, αλλά και λόγω των ιδιοτήτων του, συνδέθηκε με συλλογικά γεγονότα του πλανήτη μας. Η επίδραση του Πλούτωνα από το 1930 στις ψυχές μας, έχει σημαδευτεί χαρακτηριστικά από πολλαπλά και τραγικά κοσμικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει την ιστορία του πλανήτη μας, και φέρουν την υπογραφή του πιο δυναμικού πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος.

Οι οποιεσδήποτε -λογικές βέβαια- αποφάσεις των αστρονόμων, δεν πρόκειται να σταματήσουν την μετασχηματιστική επίδραση του Πλούτωνα, που θα παίξει πολύ σύντομα κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία των σημαντικών αλλαγών που θα ακολουθήσουν, και θα επαναπροσδιορίσουν στον κόσμο μας αξίες και ήθη. Η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω το 2008, θα αρχίσει την διαδικασία της κάθαρσης και του επαναπροσδιορισμού των δυνάμεων εξουσίας και διοίκησης του πλανήτη Γη, λένε αυτοί που ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα. Μάλιστα, η επίδραση του Πλούτωνα στην διαδικασία μετάλλαξης του πολιτισμού μας θα είναι ηχηρή και επώδυνη, αλλά πάνω απ' όλα καθαρτήρια στην πενταετία 2011-2015.

Σύμφωνα με την "Συγχρονικότητα" του Γιούνγκ, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πώς εμφανίζονται οι Αρχετυπικές εικόνες μέσα από γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν εξωτερικά στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας...

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στον τομέα της αστρονομίας, υπήρξε μια διένεξη μεταξύ των ειδικών για τον χαρακτηρισμό, ή όχι, του Πλούτωνα ως πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος. 'Οταν ένα ουράνιο σώμα αποχαρακτηρίζεται από πλανήτης, χάνει το όνομά του, το "πρόσωπό" του και απομένει ένας παγωμένος βράχος, καθώς υποβιβάζεται σε φύση και τάξη, δηλαδή "εκπίπτει".

Από κεί και πέρα, επισημαίνεται η χρησιμοποίηση -και πάλι- της Ελληνικής μυθολογίας, για τα ονόματα του επικείμενου 10ου πλανήτη "'Εριδα" και του δορυφόρου του "Δυσνομία". Αυτά, σαν ένα επιστημονικό παιχνίδι, που ταιριάζει με την περίπτωση.

Κι όμως κάποιοι μπορεί να δουν τα γεγονότα με άλλο μάτι, με άλλο τρόπο και να οδηγηθούν σε άλλες κατανοήσεις πέρα από τα εξωτερικά και επιφανειακά φαινόμενα:

Γιατί, αντί να προχωρήσουν οι ειδικοί προς το μέλλον, δηλαδή στην αναγνώριση και ονομασία του 10ου πλανήτη, επιστρέφουν στον "γνωστό" 8ο; Τι σημαίνει άραγε αυτό;

Γιατί παίζεται ολόκληρο αυτό το παιχνίδι των ονομάτων της "'Εριδας" και της "Δυσνομίας" σε σχέση με τον Πλούτωνα (Δώρα ή Ωμέγα);

Τι να σημαίνει άραγε αυτό σε σχέση με την εποχή μας και τα συμβαίνοντα την περίοδο αυτή, ως προς την εξέλιξη των πραγμάτων στο μέλλον;

Γιατί γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης της Δώρας;

Τα ερωτήματα αυτά είναι ένα δείγμα για τον γενικότερο προβληματισμό ενός έλλογου ανθρώπου. Πιστεύουμε ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς σε τέτοιες συγκυρίες, με τέτοιας τάξεως γεγονότα.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 17.9.2006