Υπάρχουν κι άλλα μέσα επίλυσης των προβλημάτων... PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006 00:11
Ημερομηνία καταχώρησης: 25.9.2006

Είναι όχι απλώς αξιοσημείωτο αλλά και παράδοξο για τα ελληνικά μέτρα...

10.000 μαθητές στο Βερολίνο πραγματοποίησαν συγκέντρωση με την οποία διαμαρτύρονταν για την απώλεια πολλών ωρών διδασκαλίας στα σχολεία τους εξ αιτίας της έλλειψης του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού.

Είναι και επίκαιρο. Γιατί σε μια περίοδο κινητοποιήσεων στον χώρο της εκπαίδευσης μάς δείχνει πως οι Γερμανοί μαθητές έχουν συνειδητοποιήσει κάτι που εμείς στην Ελλάδα το υποτιμούμε: Ανάμεσα σε άλλα μέσα και μέτρα για την αντιμετώπιση των οποιασδήποτε μορφής προβλημάτων μας -και όχι μόνο της εκπαίδευσης- ανάμεσα στις διαμαρτυρίες, στην απαίτηση για αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, στον καταλογισμό ευθυνών και την επιδίωξη για τιμωρία αυτών που ευθύνονται για τα προβλήματα κλπ, κλπ, υπάρχει και ένα λίγο κουραστικό και μη δημοφιλές, αλλά δοκιμασμένο για την αποτελεσματικότητά του μέσο. Η εργασία... Χωρίς αυτό, η προσφυγή σε όλα τα άλλα μέσα είναι μετάθεση ευθυνών και ανάθεση της τύχης μας σε τρίτους. Και πηγή πολύ συχνών απογοητεύσεων από τους εκάστοτε "σωτήρες" και "προστάτες". Η εργασία, αντίθετα, αποτελεί πηγή βάσιμης αισιοδοξίας. Και εργαλείο ανάδειξης λύσεων μέσα από τις δυνατότητες της συγκεκριμένης πραγματικότητας...

Και θα είχε μεγάλη πρακτική αξία να ερευνηθεί από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, γιατί η εργασία προκαλεί τέτοια συναισθήματα απώθησης και γιατί, επίσης, θεωρείται συνώνυμη του ατομισμού, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα της συν-εργασίας.

Λ. Κ.